Topp-100 universitet

Bjørgen sprint gold 2010

En ting jeg har lært ved å være utenfor Norge er hvor viktig universitetsrangeringene er blitt. Nordmenn har en tendens til å blåse av dem og mumle noe om hvor vanskelig det er å måle slikt og at det nok ikke betyr så mye. Sett utenfra er bildet helt motsatt.

Etter et opphold ved Kazan føderale universitet i Tatarstan i Russland har jeg fått høre om satsingen "Top 100". Det handler om å løfte seg selv til å være blant de 100 beste i verden. Det er et ganske ambisiøst mål, særlig tatt i betraktning hvor de er nå. I år havnet de på plass 601-650 med en forbedring fra fjorårets plassering på plass 663. Dette er på QS World University Rankings.

Dette ansporet meg til å bli mer bevisst på hvor UiO er. Og ganske riktig, vi er jo allerede innenfor Top 100. Men jeg synes at vi er alt for beskjedne i forhold til det. I hvertfall er min erfaring at når jeg presenterer listen under så blir tilhørerne imponert:

Tallene er fra 2013 og med evt. tall fra 2012 i parentes. Når flere av rangeringene, uavhengig av hverandre, plasserer oss bedre enn 100, så må det være noe i dette. Dere som jobber på UiO - dette er noe å være stolt av!

Spør dine utenlandske PhD-studenter også, så får du nok en bekreftelse på at dette er rangeringer som de har sjekket opp før de kommer hit.

Men selv vet jeg sørgelig lite om hva det er som har brakt oss dit vi er i dag. Derfor føler meg jo litt dum når kollegaer fra Kazan universitet spør om råd og jeg ikke helt kan svare. Jeg mumler noe om en god publiseringskultur med mange internasjonale publikasjoner, engelskspråklige PhD- og MSc-programmer, noen Nobelpriser og at f.eks. objekt-orientert programmering ble utviklet her. Jeg tør ikke si flaks, men vi skylder jo gjerne på det både når det gjelder olje og fisk.

Jeg skulle i hvert fall gjerne vite hvordan vår utvikling på rangeringene har vært gjennom de siste årene og hva det er som har gjort at vi er kommet dit vi nå er. Ikke la dette være en hemmelighet, men del det med oss andre også!

Bilde: Wikipedia Commons ved Ecthelioniii (Marit Bjørgen jubler over olympisk gullmedalje i sprint i Whistler 2010)