Artikkel

Er grovkultur det motsatte av finkultur?

Er grovkultur det motsatte av finkultur?

/serpentine01.jpg

Lørdagen denne helgen var satt av til en lang spasertur i Londons parker og noen vil sikkert kjenne igjen en tur som starter i Kensington Gardens, fortsetter gjennom Hyde Park og Green Park (med Garden at Buckingham Palace) før det hele avsluttes i St. James Park. Turen var en slags besiktigelse av kjente byggverk og statuer av ymse slag. Selv om vi ikke fikk med oss opplesing av literatur og lot museene være uten vårt besøk, vil kanskje noen si at dette var en fin(kulturell) tur.

deckchair_rental.jpg

Bildet over er tatt utover The Serpentine i Hyde Park der Kjetil (min venn og vert denne helgen) og vi sitter henslengt i et par fluktstoler og snakker om livet. Det kostet 1.5 pund å leie fluktstolen én time, men til gjengjeld var setet på stolen dekket med et vakkert kunstverk. Jeg kunne selvfølgelig ikke se dette kunstverket der jeg satt  - på kunstverket.

Turen går videre til Piccadilly Circus, forbi en demonstrasjon. Denne demonstrasjonen var mot at vi mennesker spiser kjøtt og det var særlig McDonalds i Regent Street som fikk gjennomgå. Uansett om man liker å spise kjøtt eller ei, så ble det her brukt rimelig grove virkemidler.

Det endelige målet for dagens spasertur var restkiosken på Piccadilly Circus der de selger billetter til kveldens kultur-arrangementer. Det ble ChicagoCambridge Theatre etter en middag som ble fortært på en italiensk restaurant ved Covent Garden. En dag med mye fin og litt grov kultur. At London var stappfull av sjonglører som lekte med motorsager var mer overraskende, og i den grad sjonglering med motorsager kan kalles kultur må den vel sies å være rimelig grov.

Noen vil si at "shoppingen" i Oxford Street er grov (kanskje i betydningen vulgær), mens andre nok synes den er rimelig fin. De som kjenner meg vet at jeg får både hetetokter og blir flakkende i blikket bare ved å være i nærheten av et kjøpesenter, og da kan man jo tenke seg hva som skjer når jeg komme for nær  Oxford Street. Jeg var i nærheten, men det var heldigvis andre i familien som tok seg av "shoppingen".

the_redan.jpg

Det ble søndag og storkamp i London. Arsenal kom på besøk til Stamford Bridge der de møtte Chelsea - "Clash of Giants". Vi hadde selvfølgelig ikke billetter til dette, men London er full av steder som viste kampen på store skjermer. Vi tuslet ut og fant oss etter hvert til rette  på "The Redan" i Bayswater. Stor stemning, nesten bare menn og oss - en hyggelig, passe grov, søndag ettermiddag med fotball, fint britisk øl, samt fisk og poterer stekt i en stor gryte med fett ("fish and chips").

Hva er fint og hva er grovt? Hvor går grensen mellom finkultur og grovkultur? Som dere forstår klarte jeg ikke å svare på disse spørsmålene, og når alt kommer til alt er vel det like greit! Ja takk, begge deler; er ganske ofte et godt svar. (Ole Brumm er en klok bjørn.)

Det ble uansett en fin helg i London, med mye "kultur".

Kommentarer

Havnet inn her via tilfeldigheter:

Ta turen over broen og til Eilert Sundt Huset og snakk med noen på sosiologi eller antropologi, de kan hjelpe deg med dette. Stikkord (stikknavn?): "Pierre Bourdieu" .

Takk, dette var interessant! Vi teknologer trenger både sosologer og antropologer! Håper turen innom gjør at du kommer igjen.

Morten

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)