Mellomlanding i sentrum

Høy C
Høy C. Foto: Øystein Christiansen

Huset blir stadig mer ferdig, møbler bæres inn og monteres, ute plantes trær og busker, og KUNSTEN ER PÅ VEI. Dette er tydelige tegn på at snart skal mer enn 2000 studenter og ansatte flytte til informatikkens storstue - det nye informatikkbygget i Gaustdabekkdalen.

På sin reise fra Kina, der de ble produsert, tar fire spektakulære kunstverk en mellomlanding på universitetsplassen i Oslo sentrum. Der skal de stå utstilt som en "kube" til allmenn beskuelse i ca. 3 uker. Deretter skal kunsten fraktes til Gaustadbekkdalen og for all fremtid pryde det nye informatikkbygget. UiOs egen kunstforvalter Ulla Uberg sendte i dag ut følgende pressemelding:

“Ligninger i rustfritt stål”

Kunstneren Bård Breivik viser sin blanke ’Kube’ på Universitetsplassen

Tirsdag 12. oktober monteres Bård Breiviks gigantkube i rustfritt stål på Universitetsplassen der den etter planen skal stå i 3 uker. Kuben består av 4 relieffer på ca. 7 x 7 meter. Da den ble vist i Bergen i sommer, ble den kalt ’discokube’. Men relieffene heter Orions belte, Kammertone A, Høy C og Fraktal. Tanken bak er følgende:

Orions belte; Visualisering av de 42 sterkeste stjernene i et 6 x 7 graders utsnitt av stjernebildet Orion.

Kammertone A; Dette er en Doppler-forskjøvet kammertone i sann skala.

Høy C; Doppler-forskjøvet høy C med interferens fra ekko.

Fraktal; Fraktaler består av masse kopier av seg selv. Dette er et utsnitt av Julia-mengden.

Denne visualiserte matematikken er resultat av et tett samarbeid mellom kunstneren og professor Fritz Albregtsen ved Institutt for informatikk ved UiO.

Relieffene er laget til UiOs nye informatikkbygg i Gaustadbekkdalen. Der skal de dekke 4 felt på ytterveggen mot nord. Bygningen vil også inneholde kunst av Vibeke Jensen, Patrik Entian, Beret Aksnes, Tone Myskja og kunstnerduoen Martina Höfflin og Pascal Glissmann. Oppdragsgiver er KORO (Kunst i offentlige rom). Bygningen åpner neste år.

Visningen av ’Kuben’ på Universitetsplassen er støttet av Teknisk avdeling ved UiO.

Kontaktpersoner: Kunstforvalter ved UiO Ulla Uberg, tlf. 91145598, og leder for KOROs kunstutvalg for informatikkbygget Heidi Sand, tlf. 97157575.

Vedlagt er foto av relieffet Høy C. Fotograf: Øystein Christiansen

Ta deg en tur til universitetsplassen de neste tre ukene, eller kom til Gaustadbekkdalen der "ligninger i rustfritt stål" skal henge til inspirasjon for gjester, studenter og forskere for all fremtid. Du finner en litt mer omfattende beskrivelse av formlene bak kunstverkene her.