Essay: Den tilfeldige virkeligheten

Foto: Ukjent fotograf, via Wikimedia Commons

Essay: Den tilfeldige virkeligheten

En verden der det ikke er mulig å samtidig vite hvor fort du kjører og hvor du er hen, kan være vanskelig å forstå. Selv for Albert Einstein.

På skolen lærer vi om en atommodell som ligner forbløffende mye på solsystemet. Forståelig, behagelig og nesten vakker enkel. Elektronene går i pene baner rundt atomkjernen. Akkurat som månen rundt jorda. Tenk deg nå at månen ikke går i sirkelbane. Tvert om. En natt du deg for å prøve å finne ut hvor fort den beveger seg over himmelen. Du noterer posisjonen den har på himmelen på kvelden, og hvor den står noen timer senere. Med enkel matematikk kan du nå regne ut hastigheten. Du forutsier også hvor månen vil være ved et senere tidspunkt, gitt at du vet avstanden til månen fra jorda. Ved kveldstid dagen etter leter du igjen etter månen. Men månen er slettes ikke der du forventet at den skulle være. Uten at du har forstått hvorfor eller hvordan, har noe påvirket posisjonen til månen. Det virker som om jo mer nøyaktig du bestemte hastigheten til månen, jo mindre klart blir det hvor raskt den befant seg. Kan det være du manglet informasjon?

(…)

Du leste akkurat begynnelsen av essayet til Alexander Fleischer, en av MNKOM-studentene denne våren. Vil du lese resten?

Hele teksten finner du her på bloggen hans, "alexfleischer"