Fire av ti gravide hadde legemiddelproblemer

En ny studie viser at det vanligste legemiddelrelaterte problemet blant gravide er å unnlate å ta viktige medisiner, skriver Dagens Medisin.

Marthe Sætre Waka og Marie Braathen
Marie Bråthen (t.v.) og Marthe Waka lagde en masteroppgave som var så god at den ble antatt av et internasjonalt vitenskapelig tidsskrift. Foto: UiO

Artikkelen i Dagens Medisin tar utgangspunkt i en vitenskapelig artikkel skrevet av to mastergradstudenter ved Farmasøytisk institutt, Marthe Waka og Marie Bråthen. Master-arbeidet deres var så godt at artikkelen ble antatt i det internasjonale vitenskapelige tidsskriftet  European Journal of Clinical Pharmacology.

212 kvinner fra fødeavdelingene på Ullevål, OUS og Drammen sykehus, Vestre viken, ble inkludert i studien. Det viste seg at 42 prosent hadde hatt minst ett medikamentrelatert problem.

– Målet var å undersøke om kvinnene hadde hatt legemiddelrelaterte problemer i forbindelse med graviditeten, og i tilfelle hva slags, sier Hedvig Nordeng, professor ved Farmasøytisk institutt, til Dagens Medisin. Hun var hovedansvarlig for studien.

Hun tilføyer at mange av kvinnene led unødig i graviditeten på grunn av problemer som kunne vært løst på en trygg måte. Mange gjorde seg opp en mening uten å diskutere det med helsepersonell.

– Dette er ikke bra, verken for kvinnen eller barnet. Man skal være restriktiv med medisiner, men det kan også være bra å ta medisiner, sier Nordeng.

Les hele artikkelen i Dagens Medisin

Den vitenskapelige artikkelen i PubMed: Medication use and drug-related problems among women at maternity wards-a cross-sectional study from two Norwegian hospitals

Kategori (smånytt):