Dette er Norges flinkeste biologielever

Vinnerne av biologiolympiaden i 2016
Vinnerne av biologiolympiaden, Fra venstre: Instituttleder Finn-Eirik Johansen, Vilde Olsson (praktisk ansvarlig), Erik Hodt (Akershus), Kristin Hannestad (Hordaland), Hanna Bjone (Oslo), Elise Rian (Sør-Trøndelag), og dekan Morten Dæhlen Bruk bildet.

Dette er Norges flinkeste biologielever

Erik Hodt fra Valler vgs. vant den første biologiolympiaden i Norge. Sammen med tre andre reiser han til den internasjonale finalen i Hanoi.

Klokken 13.45 leste instituttleder ved Institutt for biovitenskap, Finn-Eirik Johansen, opp resultatene. Erik Hodt fra Valler vgs. i Akershus vant.

2. Plass gikk til Elise Rian fra Kristen vgs. i Sør-Trøndelag. Delt 3. Plass gikk til Hanna Bjone ved Oslo Katedralskole og Kristin Hannestad fra Bergen Katedralskole.

Pensum under hodeputa

De fire vinnerne var både overrasket og glade.

– Nå blir den vanlige eksamenen bare barnemat, sier Erik og fortsetter.

– Heretter blir Campbell biology (pensumboken) min beste venn! Jeg skal sove med den under hodeputa!

– Hvordan skal dere forberede dere til den internasjonale finalen?

– Jeg skal fokusere på å bli ferdig med vanlig videregående først, sier Hanna.

Boot-camp

Vilde Olsson, som har vært ansvarlig for det praktiske med biologiolympiaden, forklarer at de fire vinnerne vil bli fulgt opp fram til den internasjonale finalen i Hanoi.

– Jeg skal snakke med vinnerne og avtale hvordan vi gjør dette videre. De fire som kom videre skal på en treningsleir i sommer. Vi kommer til å følge dem opp før vi reiser til Vietnam i juli. Vi håper at de leser Campbell på egenhånd også.

Norges første biologiolympiade

Det er første gang biologiolympiaden arrangeres i Norge. Pådrivere for dette var instituttleder Finn-Eirik Johansen og Tone Fredsvik Gregers fra Skolelaboratoriet i biologi.

De 16 flinkeste biologielevene i Norge
Alle deltakerne i den norske finalen. Foto: Elina Melteig

Fag-olympiader har lange tradisjoner i fagområder som matematikk, fysikk og kjemi, og etter hvert har det kommet slike olympiader innenfor informatikk og geologi også.

Internasjonalt har biologiolympiaden blitt arrangert 26 ganger før, men det er første gang i Norge.

– Vi håper først og fremst det skal være en inspirasjon for elever i videregående skole. Men også at fagets får en større anseelse, sier Johansen.

575 elever deltok

Han mener det derfor var positivt at hele 575 elever deltok i den første runden. 76 elever gikk videre til den andre runden, og derfra var det 16 som kom til den norske finalen som ble avgjort i dag.

– I Norge er det mange som skryter av hvor fort barna kan gå på ski eller løpe 60 meter'n, men det er liksom ikke sturent å være en faglig ener. Jeg håper olympiadene bidrar til å motivere alle elever til økt innsats og til at vi som samfunn får en økt respekt for hva faglige enere bidrar med til fellesskapet, avslutter instituttlederen.

For dem som er interesserte er det mulig å melde seg på biologiolympiaden for neste år allerede nå.  Send mail til vilde.olsson@ibv.uio.no for mer informasjon og påmelding.

Les også på Titan.uio.no

Kjemi-OL: Fremtidens kjemikere på vei til Tbilisi - anført av vinneren Rolf Einar Kordal fra Solør vgs

Fysikk-OL: Fysikk-talenter på besøk

Kategori:

Barn, lek

Partiklers oppførsel – forklart med tvillingers lek

Partikler kan oppføre seg på mange underlige måter. En av disse kalles kvantesammenfiltring, der partiklene ser ut til å kommunisere på en måte vi ikke kjenner til. Hva om vi sammenligner det med tvillinger?

Mastersprogram i Mosambik

– Afrikanske forsker-talenter kan redde både Afrika og kloden

– Afrika er en verdensdel med over 1,2 milliarder mennesker, men med en forskerutdanning som er gjennomgående svært dårlig. Det betyr at et uhørt antall store forskertalenter aldri får anledning til å utvikle seg faglig. – Dette er folk som kunne bidratt til å løse problemene som oppstår på grunn av blant annet klimaendringene og den sterke befolkningsveksten i store deler av Afrika, sier professor Nils Chr. Stenseth.