- Forskere må publisere åpent!

Kjære medforskere: Nå må vi komme på banen og tilgjengeliggjøre oss på nettet, slik for eksempel musikere gjør. Publiser resultatene deres i seriøse open access-tidsskrifter (OA), mener førsteamanuensis Steven Ray Wilson ved Kjemisk institutt.

Steven Ray Wilson er førsteamanuensis ved UiO og redaksjonsmedlem i Scientific Reports.
Steven R. Wilson.Foto: UiO.

- Nesten alle norske forskere låser sine funn inne bak betalingsmurene til kjempeforlag som Elsevier, Taylor & Francis og Nature/Springer. Dette blir ekstra synd når arbeidet dreier seg om temaer med allmenn interesse, for eksempel mobbing, integrering eller effekt av kosthold/medisiner på graviditet, skriver Wilson i en kronikk i Aftenposten.

Steven Ray WiIson er kritisk til at disse forlagene krever store summer fra de som vil lese de vitenskapelige artiklene. Hvis du ikke er så heldig å jobbe ved et universitet som abonnerer på forlagenes publikasjoner, må du ofte betale opptil 500 kroner for å lese en ti-siders artikkel.

- Til Torbjørn Røe Isaksen: Anerkjenn forskere som deler sine resultater. Sørg for at de ikke får mindre kreditt for dette, slik det er i dag med tellekantsystemet som gir norske forskere få poeng for publisering i OA-tidsskrifter, skriver Wilson.

Kontakt:

Les hele artikkelen i Aftenposten.no: