Essay: Kjønn og naturens store oppfinnsomhet

Foto: Hermann Christ, via Pixabay

Essay: Kjønn og naturens store oppfinnsomhet

Mennesker liker å snakke om naturens orden, men naturen elsker uorden. Hvis naturen kan spare energi, så gjør den det, og det betyr i kjemien mindre orden.

En ting vi mennesker synes er veldig ordentlig er motsetningspar. Kaldt/varmt, godt/ondt, øst/vest. Ta kaldt/varmt for eksempel. Hvor går grensen mellom kaldt og varmt? Den finnes ikke. Det som finnes er et spekter av temperatur. Jeg må selv tenke litt over det for å skjønne hvor tankefeilen ligger. Hunkjønn og hankjønn er en av våre favorittmotsetninger. Hjernen din har ordnet fenomenet fint for deg i to ryddige, separate kategorier. Den gjør det enkelt for deg å skjønne hvem du kan lage barn med. Men i naturen finnes et helt spekter av variasjoner over temaet kjønn og reproduksjon. Naturen har fantasi.

(…)

Du leste akkurat begynnelsen av essayet til Katrine Bølstad, en av MNKOM-studentene denne våren. Vil du lese resten?

Hele teksten finner du her på bloggen hennes, "Curious"