Essay: Når viruset våkner faller barna i søvn

Foto: Grook Da Oger, via Wikimedia Commons

Essay: Når viruset våkner faller barna i søvn

Da svineinfluensaen spredte seg ble det produsert vaksiner veldig fort, men i ettertid kom en uventet bivirkning. Noe hadde gått galt.

Jeg sto på rådhuset. Magen min var begynt å bli synlig, siden jeg var 20 uker gravid. Håret mitt var rødlig og matchet kinnene mine. Jeg var sliten og svett. Snart var det min tur til å stikkes, hvis jeg ville. Jeg var litt usikker. Det var tross alt en ny vaksine som jeg ikke visste noe om. Året er 2009 og svineinfluensaen har spredd seg i verden og har nettopp kommet til Norge. Svineinfluensaviruset var ikke som andre influensavirus. Det var de unge og friske som døde, og jeg fikk inntrykk av at ingen visste helt hvorfor. Som gravid fikk jeg tilbud om vaksine. Det sto mellom en potensielt livstruende sykdom, som kunne være farlig for både gravide og fostre, eller en vaksine som var produsert bare måneder før. Sommeren etter, i 2010, kom det inn meldinger om barn som slet med muskelslapphet og ufrivillig sovning. Hva hadde gått galt?

(…)

Du leste akkurat begynnelsen av essayet til Carina Rose, en av MNKOM-studentene denne våren. Vil du lese resten?

Hele teksten finner du her på bloggen hennes, "BioLogicGal"

Essayet er også publisert her på skepchick.no