Fremtidens kjemikere på vei til Tbilisi

De fem første i den norske uttakningen til Kjemi-OL
Disse kom først i den norske delen av Kjemi-OL. Fra venstre: Jørgen Tande, Nadderud Vgs (Bærum), Weronika Kaminska, Nadderud vgs. (Bærum), Kristoffer Eggestad, Nadderud (Bærum), Anders T. L. Hoel, Nadderud vgs (Bærum) og Rolf Einar Kordal, Solør vgs (Hedm

Fremtidens kjemikere på vei til Tbilisi

Rolf Einar Kordal fra Solør videregående skole vant den norske finalen i Kjemi-OL. Sammen med et kobbel av utfordrere fra Nadderud vgs skal han representere Norge i den internasjonale finalen i Tbilisi.

Det er bare å gratulere Rolf Einar Kordal med førsteplassen i uttakningen til Kjemi-OL. Med sine 89 poeng ble han aller best av de 16 som har deltatt på et intensivt ukelangt kjemikurs på Kjemisk institutt denne uken. Han trodde ikke at var han som skulle vinne.

Kjemi-OL

En internasjonal kunnskapskonkurranse for kjemielever i den videregående skolen.

Konkurransen har vært arrangert siden 1968, og Norge har vært med siden 1982.

Det er nå mer en 70 land som deltar.

De som skal representere Norge velges ut gjennom flere uttagningsrunder i Norge.

Et av formålene med kjemiolympiadene er å prøve å stimulere til økt interesse for kjemi ved å gi et tilbud som forhåpentligvis er spennende, morsomt og litt annerledes.

– Nei, det gjorde jeg ikke! Jeg måtte nesten le når det ble klart, men det utrolig morsomt å vinne da.

Fra Flisa til Tbilisi

– Gleder du deg til å dra til Tbilisi?

– Ja, det blir morsomt og eksotisk. Må bare avklare med forsvaret først siden jeg er kalt inn til førstegangstjeneste, men dette er jo også en slags tjeneste for Norge!

Kordal er også svært fornøyd med uken de har hatt på Kjemisk institutt.

– Det har vært veldig sosialt. Møtt og blitt kjent med mange nye folk. I tillegg har vi jo lært masse kjemi hver dag.

– Tror du dere vinner i Tbilisi?

– Eh, nei. Norge har så vidt jeg vet aldri vunnet før, så jeg tror ikke det. Men kanskje dette er første gangen! Tror ikke det egentlig, men kan jo håpe.

Rolf Einar Kordal fra Solør vgs vant kjemiuka
Rolf Einar Kordal fra Solør vgs. var best av alle under den norske delen av Kjemi-OL, Foto: Espen Haakstad

Hva er de laget av på Nadderud vgs?

Etter vinneren Rolf Einar Kordal fulgte fire elever fra Nadderud videregående skole. Nadderud var faktisk representert med hele 6 av de 16 som deltok i den norske finalen.

– Hva skjer på Nadderud?

– He, he. Vi kjenner jo hverandre mange av oss. Jeg tror det har vært en ganske sunn konkurranse oss imellom. Det har gjort oss alle bedre, sier Jørgen Tande som endte som nummer fem i konkurransen, men som likevel blir med til Tbilisi siden Weronika Kaminska skal delta Matematikk-OL.

Vi må også takke kjemilæreren vår. Vi har veldig gode lærere. Ingen tvil om det, sier Kristoffer Eggestad og Weronika Kaminska.

Det er ingen tvil om at Nadderud vgs er på vei til å utvikle en talentfull generasjon av naturvitere. Som nevnt har Kaminska allerede vunnet matematikkuttakningen samtidig skal Eggestad og Anders Hoel delta i fysikkuttakningen etter påske.

Først da vet vi om vi skal være med til Georgia. Vi får se!

Alltid imponert

Forsker ved Institutt for biovitenskap Hans-Petter Hersleth er veldig imponert over deltakerne.

– Det er utrolig høyt nivå. Hvert år blir jeg imponert over hvor mye de tar til seg på en uke. Den testen de tok i dag er det veldig høyt nivå på. Alle har vært kjempeflinke, sier han.

Hersleth skal selv være med på den Nordiske finalen som holde i København tidlig på sommeren. Etterpå blir det tur til Georgia. Det er bare å ønske lykke til!

Tags:

Professor Nils Christian Stenseth blar andektig i Mendels gamle manuskript

– Fantastisk opplevelse å få bla i Mendels manuskript

Professor Nils Chr. Stenseth har opplevd mye i løpet av en lang forskerkarriere, men besøket i St. Thomas-klosteret i den tsjekkiske byen Brno ble likevel noe utenom det vanlige. Der fikk Stenseth nemlig lov til å bla i et av biologiens aller viktigste verk: Munken Gregor Mendels håndskrevne originalmanuskript fra 1865.

Eva Lena Fjeld Estensmo undersøker hvor mye støv som har samlet seg på Kristine Bonnevie

Enkle støvprøver avslører hvem andre som bor i huset ditt

Eva Lena Fjeld Estensmo undersøker støvprøver fra barnehager og private hjem, for å kartlegge hva slags mikroskopiske sopper – både skadelige og harmløse – som vokser innendørs i Norge. Men analysemetodene er så fintfølende at støvprøvene til og med kan avsløre hva folk har i kjøleskapet.

Barn, lek

Partiklers oppførsel – forklart med tvillingers lek

Partikler kan oppføre seg på mange underlige måter. En av disse kalles kvantesammenfiltring, der partiklene ser ut til å kommunisere på en måte vi ikke kjenner til. Hva om vi sammenligner det med tvillinger?