Knalldag på Kjemisk institutt

Kjemien viser sine reaktive sider!

Knalldag på Kjemisk institutt

Forelesningsalen er fullsatt, men publikum er ikke studenter. For idag skal videregående elever få en smakebit av livet på Kjemisk Institutt.

Det er en kald novembermorgen, men inne på Kjemisk Institutt yrer det av liv. Det er skolebesøk på instituttet, og det betyr et dagsarrangement hvor elevene skal oppleve både iskald nitrogen og flammende metan. Dagen starter med et infomøte, hvor dagens gjøremål blir gjennomgått. Spennende poster som «Virkelighetens Sci-Fi» og «Knallforelesning» skal elevene innom, samt besøk hos ulike forskningsgrupper på instituttet. Fra første stund er det åpenbart at interessen er fanget hos elevene. Dette blir ingen kjedelig skoletur.

kjemi2.png
Studenter gir elevene fra Nadderud vgs endemonstrasjon i flytende nitrogen. Foto: Jonas Solnørdal Nærø

På søken etter kloke hoder

«Formålet er selvfølgelig rekruttering av nye studenter,» sier Øystein Foss, avdelingsingeniør hos Skolelaboratoriet på Kjemisk Institutt, men som selv introduserer seg som altmuligmann på Instituttet. Han har ansvaret for kommunikasjonen med skolene, for skolebesøket og andre arrangementer. «Vi ønsker å skaffe oss folk som brenner for faget, kloke hoder som kan komme og være med oss og 'redde verden'.»

Etter infomøtet blir klassene delt i grupper. Nå venter omvisningen på instituttet, og elevene skal innom fire poster hvor de får demonstrert ulike aspekter ved kjemifaget. Elevene får blant annet  utforske bittesmå partikler med elektronmikroskop og demonstrasjon av hva som skjer når bananer møter flytende nitrogen. Denne omvisningen engasjerer store deler av instituttet, og demonstrasjonene blir ledet av mastergrads-studenter som gjerne forklarer når de blir stilt spørsmål. Deretter får elevene spennende forelesninger, om kjemiens rolle i viktige temaer som kreft og fremtidige nyvinninger.

Kjemi på danseguvlet

«Elevene vurderer oss godt, på evalueringen fra vgs-elevene får vi terningkast 5 og 6,» sier Øystein Foss som svar på hvordan elevene oppfatter opplevelsen. Han mener også at skolebesøkene har en klar effekt i rekrutteringa, og peker til flere førstegangstudenter som tidligere har vært på besøk.

Kanskje ikke så rart, for skolebesøket sørger for skikkelige minner. Arrangementet avsluttes med bokstavelig smell og dans. Øystein selv leder knallforelesningen som demonstrerer den mer reaktive delen av kjemi, hvor ildkuler av metan stiger til værs og skum spruter ut av kolber. Deretter overraskes elevene av profesjonelle dansere, med en utførelse med en finurlig kjemisk vri.

Instituttet brenner tydelig for faget, og de brenner for å få unge hoder med på laget. Dette er en skoletur de fleste sent vil glemme.

Jonas Solnørdal Nærø har i høst vært gjesteblogger her på Dærnt´s Corner og han har skrevet flere artikler om livet og andre ting på Blindern, bl.a. Naturlig kunst, Helleristninger i kjemiens hus, To døgn med spilldesign, og Jakten på HIV-smitte.