Slik reduserer du risikoen for prostatakreft

Prostatakreft
Prostatakreft er nærmest en folkesykdom for godt voksne menn. Men nå er både bedre diagnose og behandling på vei. Foto: Colourbox

Slik reduserer du risikoen for prostatakreft

Hvis du vil øke risikoen for å få prostatakreft, kan du drikke tett og røyke mye og leve generelt usunt. Men hvis du vil redusere risikoen, kan du gjøre akkurat det motsatte.

– Det er gjort studier som viser at kosthold og livstil er viktige faktorer som kan påvirke prostatakreft utvikling. For eksempel er fedme en risikofaktor, forteller professor Fahri Saatcioglu ved Institutt for biovitenskap.

Han påpeker at når det gjelder mat har det østrogenliknende plantefargestoffet genistein, som det finnes mye av i soyabønner og soya-produktet tofu, en gunstig effekt mot prostatakreft både i laboratoriet og i forsøk med mennesker.

– Også lykopen, et karotenoid og antioksidant som gir fargen til blant annet tomater, grapefrukt og vannmelon, reduserer risikoen. Men det nytter ikke å spise rå tomater: Du må koke eller knuse dem og helst spise tomatene sammen med olje.

Professor Fahri Saatcioglu (t.v.) og gruppeleder Bernd Thiede forsker på prostatakreft.
Fahri Saatcioglu og Bernd Thiede. Foto: Bjarne Røsjø/UiO

Spis mindre bearbeidet kjøtt

I tillegg bør du redusere forbruket av rødt kjøtt, og bearbeidet rødt kjøtt bør reduseres enda mer.

LES OGSÅ: Kan kurere prostatakreft hos mus, vil forsøke med mennesker

– Med bearbeidet kjøtt mener jeg kjøtt som er saltet, røkt eller behandlet på en annen måte for å forlenge holdbarheten. Eksempler er røkt skinke, bacon, salami, røkte pølser, og det meste av kjøttdeig og farseprodukter. Rent kjøtt og kjøttprodukter som er fryst eller kokt betraktes ikke som bearbeidet kjøtt i denne sammenheng, sier Saatcioglu.

Lev sunt!

Det er også indikasjoner på at fysisk aktivitet og stressreduksjon er gunstig. For å si det veldig enkelt: Lev sunt, og spis sunt!

– Etter denne appellen må vi tilføye at vi ikke har noe ønske om å skremme folk. Det er jo ikke slik at du helt sikkert får prostatakreft hvis du lever i strid med disse rådene. Men sunn mat og fysisk trening er alltid en god idé, oppsummerer forsker Bernd Thiede ved Institutt for biovitenskap.

artrose, kne

Håp for alle med slitasjeskader i ledd

Flere hundre tusen nordmenn sliter med slitasjeskader i leddene sine. Nå er det håp. Om noen år kan den smertefulle plagen kanskje behandles med stamceller og genterapi.

Dag O. Hessen og Nils Chr. Stenseth

Norsk-kinesisk forskersamarbeid for å redusere nitrogenutslipp

Kina står i dag for en tredel av verdens forbruk av nitrogenholdig kunstgjødsel, som også forårsaker alvorlig forurensning. Men nå vil myndighetene i Kina redusere utslippene til et bærekraftig nivå. UiO-forskerne Dag O. Hessen og Nils Chr. Stenseth har samarbeidet med kinesiske forskere og beregnet hvordan det målet kan oppnås.