Ukens forsker: Dag O. Hessen

Dag O. Hessen med bok
Professor Dag O. Hessen viser frem sin uautoriserte biografi om karbonet. Foto: Espen Haakstad/UiO Bruk bildet.

Ukens forsker: Dag O. Hessen

Karbon er i alt. Fra blomster til mobiltelefoner. Den er en byggestein og forutsetning for livet og nå har den endelig fått sin egen biografi også. En av Norges mest kjente biologer, professor Dag O. Hessen, har skrevet en populærvitenskapelig bok om karbonsyklusen i livet med navnet: C-Karbon: en uautorisert selvbiografi.

Ukens forsker

Navn: Dag Olav Hessen

Stilling: Professor ved Institutt for biovitenskap

– Så du er aktuell med et eldgammelt grunnstoff?

– Ja, det kan du si. Ikke det eldste grunnstoffet riktignok, men nok det viktigste for livet på jorda. Så altså: Ny bok om gammelt og viktig grunnstoff. Jeg tror C-Karbon: en uautorisert selvbiografi passer for både realister og “den opplyste allmennhet”. Iallfall håper jeg det. Avansert nok til å være interessant for spesialistene og godt nok skrevet til å fenge andre også, ikke minst fordi C i allianse med O2 som kjent styrer mye av klodens klima.

Og den kom jo ut på et heldig tidspunkt, midt under konferansen i Paris og klimaforhandlingene. For å forstå klimaforandringer – i fortid og framtid – må vi også forstå karbonets runddans og hvordan vi påvirker den.

Livets grunnstoff

– Hva er spesielt med Karbon?

– Karbon er i nesten alt og beskrives ofte som livets grunnstoff. Det står for både liv og død. CO2 er grunnlag for  fotosyntesen som igjen er grunnlaget for livet på jorden, samtidig som denne prosessen ikke bare danner organisk materiale for alle oss som ikke bedriver fotosyntese, men også oksygen.

– Vi er direkte avhengig av karbon og indirekte av CO2. Hvis du ser bort fra vannet, er vi mennesker først og fremst karbon. Det er det suverent viktigste stoffet i oss.

– Du har i din forskning også sett på karbon?

Illustrasjon av allotropene til Karbon
Karbon i sine mange former Foto: Michael Ströck/Wikimedia

– Jeg har særlig forsket på to ting. Biologisk støkiometri, altså koblingen mellom karbon, nitrogen og fosfor i organismer og økosystemer. Her er karbonsyklusen en viktig faktor. I tillegg leder jeg et forskningsprosjekt som tar for seg genomstørrelsen, hva som regulerer denne og dens betydning for evolusjon.

– Hvorfor har vi selv for eksempel under 2 prosent regulære gener i vårt DNA? Hva gjør alt det andre der?

Dawkins og Bryson

– Du skriver mange populærvitenskapelige bøker. Har du selv noen favoritter?

– Jeg leser egentlig alt. Men Richard Dawkins er en favoritt sammen med Bill Bryson. Dawkins Climbing mount improbable og hans første, The Selfish Gene er kanskje på topp. Brysons A Short History of Nearly Everything viste meg en helt ny måte å skrive om vitenskap. Han viste at det er mulig å kombinere en god fortelling med god fagformidling.

– Og til slutt. Hva liker du å gjøre på fritiden?

– Nå for tiden går det mest i skigåing. Jeg konkurrerer ikke lengre. Den tid er forbi, men skigåing er perfekt for å bli kvitt stress og det som plager deg i hverdagen. I tillegg tenker jeg godt når jeg går på ski. Det stimulerer! Det får stå som en oppfordring.

Les også:

Ukens forsker: Sunniva Rose

Ukens forsker: Henrik Svensen

Ukens forsker: Hans Petter Langtangen

Thorium er kåret til Norges nasjonalgrunnstoff

Thorium er Norges nasjonalgrunnstoff

Oppkalt etter den norrøne guden Tor. Oppdaget i et mineral fra Norge. Store norske forekomster og muligens løsningen på fremtidens energibehov.