Spotlight Svalbard

Svalbard
Kaldt og ugjestmildt. Vakkert og eksotisk. Svalbard i et nøtteskall. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO Bruk bildet.

Spotlight Svalbard

Svalbard – ei øygruppe langt langt mot nord, med ugjestmildt kaldt klima og lang mørketid. Uattraktivt på mange måter. Likevel er det noen tiltrekkende ved Svalbard, noe eksotisk, Det er isbjørnenes rike. Det er blendende vakkert. Og få andre steder bestemmer naturkreftene så mye som her.

Kystvakta bryter solstrålen. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO

Men Svalbard er også storpolitikk. At den norske kystvakta var det første jeg fikk øye på under innflyvningen på min svipptur til Longyearbyen i oktober i fjor illustrerer dette godt. Mange land ønsker å ha fotfeste her.

Det er også et unikt sted rent forskningsmessig. Her kan blant annet forskere og studenter drive lab-arbeid i naturen omtrent rett utafor døra. Og det gjøres i stor stil.

Nylig ble det også lagt fram en NIFU-rapport om norsk forskning i polare områder. Det slås fast at den norske forskningsinnsatsen fortsatt er på høyt nivå, men det etterlyses mer banebrytende forskning.

Forskningsmagasinet Apollon lanserer nå et temanummer om forskning Nordområdene, som er et stort satsingsområde for UiO. Og her er Svalbard sentralt.

Apollon og Titan

Noen har lurt på forskjellen på og forholdet mellom Apollon og Titan.uio.no. Likhetene er at begge formidler forskning fra UiO - og er oppkalt etter greske guder.

Men der er også vesentlige forskjeller.

Svalbard
Gruvearbeideren i skyggenes dal på Svalbard. Men forskningen blomstrer. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO

Apollon er et magasin og en nettavis, som skriver om forskning fra hele UiO. Apollon er eid av UiO, men er et uavhengig presseorgan som styres etter redaktørplakaten – på lik linje med for eksempel Aftenposten, NRK, Teknisk Ukeblad og forskning.no. Redaksjonen bestemmer selv hva de vil skrive om og hvordan de vinkler artikler.

Titan.uio.no redigeres av kommunikasjonsfolk ansatt ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Titan.uio.no styres ikke av redaktørplakaten og er ikke en del av den frie presse. Titans mål er å markedsføre UiOs forskere, studenter og andre nøkkelpersoner innen realfag og teknologi. Det gjør vi gjennom å skrive lettfattelig og inspirerende om forskningen og andre spennende aktiviteter.

Titan.uio.no publiseres bare ut på nett. Vi ønsker å utnytte sprengkraften som ligger i internett som publiseringskanal. Ulike sosiale medier, blogger, nyhetsbrev, søkemotor er verktøy vi vil bruke for å spre artiklene. Av tilsvarende nyhetskanaler så ligner vi mest gemini.no (som redigeres av NTNU og Sintef).

Men vi samarbeider godt med Apollon og vil mer enn gjerne markedsføre deres artikler om våre fagområder. Apollon-journalist Yngve Vogt var i fjor sommer på reportasje-tokt rundt om på Svalbard og har skrevet en rekke spennende saker. Disse er publisert i et eget tema i Apollon som i disse dager sendes ut til abonnentene.

Vi kan på det varmeste anbefale å bruke mye tid på denne utgaven av Apollon!

Apollon: Sender opp en bisverm med raketter: Skal finne årsaken til GPS-kaos

Apollon: Moderne miljøgifter endrer DNA-et til arktiske fugler