Ett år med "Lys i landsbyen"

Trygve Mongstad og kumudzikuwale viser frem solcellepanel
Trygve Mongstad sammen med gjengen Kumudzi kuwale viser frem solcellepanel til hjemmebruk. Foto: Kumudzi kuwale

Ett år med "Lys i landsbyen"

Malawi er et av verdens fattigste land og har en svært dårlig elektrisk infrastruktur. Bare 10 prosent av befolkningen har daglig tilgang til strøm. Nå har prosjektet «Kumudzi Kuwale» , med Trygve Mongstad i spissen, gitt flere landsbyer og bedrifter i Malawi tilgang til viktig elektrisitet.

– Fornybar lokal solenergi utenfor strømnettet kan gi hele en milliard mennesker som er uten strøm i dag, tilgang til elektrisitet i fremtiden. Store kostnadsreduksjoner har gjort teknologien mer tilgjengelig, og den sprer seg fort til husstander verden over. Dette var bakgrunnen for entreprenørarbeidet i Malawi, sier Trygve Mongstad, fysiker med doktorgrad i mateerialteknologi fra Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo. I dag jobber han som forsker ved Institutt for energiteknikk.

Prisvinnende samarbeid

Siden 2012 har Flora videregående skole og ungdomsorganisasjonen Nkhotakota i Malawi, med støtte fra Fredskorpset, utvekslet eksperter på fornybar energi, elektronikk og entreprenørskap. Fra 2014, og med støtte fra den norske ambassaden i Malawi, tok de det hele enda et steg lengre ved å utvikle en forretningside av samarbeidet.

Trygve Mongstad ble en del av prosjektet der solenergi skulle gjøres tilgjengelig og forretningsmessig levedyktig i Malawi. I ett år fra tidlig 2014 til 2015 tilbragte Mongstad i Malawi. Alt han visste før han dro til Afrika var at han skulle lede en oppstartbedrift som skulle gi befolkningen i Malawi lettere tilgang til strøm.

Trygve Mongstad mottar pris i Malawi
Trygve Mongstad og Kumudzi Kuwale mottar prisen SEED African Award. Foto: Kumudzi Kuwale

Lite visste han hvor stor suksess prosjektet fort skulle komme til å bli.

Samarbeidet munnet ut i bedriften «Kumudzi Kuwale», som betyr «lys i landsbyen» på det lokale språket, og 10. september 2014 tok han og bedriften imot en internasjonal pris for å ha gitt bærekraftig energi til landsbygda i Malawi.

Kumudzi Kuwale mottok prisen «SEED Africa Award» i Nairobi i Kenya, valgt ut i konkurranse med virksomheter innen bærekraftig og grønt næringsliv fra mange afrikanske land.

En verden uten strøm

I Malawi blir alt virkelig mørkt etter solnedgang. Det finnes et nasjonalt strømnett, men dette er både lite utbygd og svært ustabilt. Ikke å ha tilgang til strøm er en realitet for de aller fleste landsbyene og innbyggerne i landet.

Etter solnedgang vil enhver aktivitet bli vanskelig uten elektriske strømkilder, og det betyr et tungvint dagligliv for landsbybeboerne og dårlige betingelser for lokal næringslivsvirksomhet.

Les også: Solceller kommer til å være overalt, også i maling

Energi via solceller er eneste mulighet for å få strøm til de fleste landsbyer i Malawi. Mongstad satte seg fore å tilby enkeltpersoner, lokalsamfunn og bedrifter i området tilgang til fornybar billig energi utenfor det nasjonale strømnettet.

Det vil kunne bety mye for hverdagen til de som bodde i landsbyen, samt gi en mulighet for næringsvirksomhet å blomstre.

Mongstad og teamet hans begynte med å sette opp to løsninger. En butikk med salg av strømprodukter til enkeltpersoner og større solenergiproduksjon til direktesalg for det lokale næringslivet. Butikken ble populær som besøksobjekt, men førte i begynnelsen med seg lite salg.

– I Malawi er solenergi det klart billigste og beste alternativet for de fleste. Likevel har det vært for dyrt for fattige på landsbygda å investere i solcellemoduler og batteri, sier Mongstad.

Solcelleprodukter til salg i Malawi
Solcelleprodukter til salgs i butikken til Kuwudzi Kuwale i Malawi. Foto: Kumudzi Kuwale/Trygve Mongstad

Dette løste selskapet ved å sette opp ladestasjoner i flere landsbyer der innbyggerne kunne lade batteriene sine til en pris som lå under energiutgiftene til parafin og vanlige batteri.

– I stedet for å kjøpe et stort solcellesystem, vil de nå kunne kjøpe et par LED-lyspærer og ledninger, og dermed kunne ha lys hjemme. I tillegg ble det populært med billige mini-solcellepanel som innbyggerne kunne bruke til å lade opp mobilen sin med, forklarer Mongstad.

Over 7000

Nå har arbeidet til Kumudzi Kuwale nådd ut til over 1200 husstander i løpet av 2014-2015, noe som har gitt strøm for rundt 7000 mennesker i landet. Kumudzi Kuwale mener også at modellen skal tjene penger og være levedyktig videre.

– Det er viktig å tjene penger på det. Det betyr at noen tar dette arbeidet videre og ikke er avhengig av midler utenifra. Det er langt igjen, men hvis solcelleteknologi blir bedre og billigere vil utviklingen fortsette og vi vil nå ut med solenergi i land med dårlig utbygd strømnett som Malawi, sier Mongstad.

Gi alle som trenger det «Lys i landsbyen».

Solceller kommer til å være overalt, også i maling

Solceller i verdensklasse

Kontakt:

FME Sol - The Norwegian Research Centre for Solar Cell Technology

Henrik Svensen

Steinbra formidler

Henrik Svensen ble tidlig bergtatt av steiner og Jordens eldgamle mysterier. Nå er han hedret for sitt arbeid med å bringe denne kunnskapen ut til folk.
Teamet som har utviklet den nye elektrolysemodulen

Nye materialer produserer hydrogen mer effektivt og klimavennlig

Drømmen om å bruke en spesiell type keramiske materialer til elektrolyse ved høye temperaturer er snart 30 år gammel, men nå har professor Truls Norby og samarbeidspartnere fått det til. Metoden kan for eksempel omdanne en blanding av metan og vanndamp til hydrogengass og ren CO2, som kan deponeres offshore.