Artikkel

Bredt og smalt fokus

Bredt og smalt fokus

focus1-380x253.jpg

Det er økende fokus på en #neitilfokus hashtag på Twitter i dag. Noen reagerer på at politikere og byråkrater slenger om seg med "bredt fokus" eller "høyt fokus". Men hvem sier at fokus bare er et skarpt punkt, et brennpunkt for en linse, som hverken kan være bredt eller smalt? Det må være rene språkpurister som har glemt sin optikk - eller kanskje aldri har hørt om den. Den alminnelige språkbruken er mye nærmere den fysiske bakgrunnen for begrepet og språkpuristene har for smalt ... fokus ... når de snakker om fokus.

I optikk er det både smale og brede fokus. Fotografene kan mye om det. En stor linse gir et smalt fokus og en liten linse et bredt fokus. Samtidig gir den store linsen dårlig dybdeskarphet. Det er noe naturlig over dette: smalt eller høyt fokus gir liten evne til å se noe annet, enten det er nærmere eller lenger borte. Bredt fokus gir større perspektiv.

Akkurat det samme begrepet har vi for ultralydstråler. De store probene som brukes på abdomen for avbildning av foster eller lever har smalt fokus, mens de mindre som brukes i kardiologi for å se på hjertet har bredere fokus og større dybdeskarphet.

Jeg skulle gjerne ha illustrert dette bedre, men det var vanskelig å finne noe som passet i farten, så det ble bare bildet over. Det er sikkert noen som har noen bedre illustrasjoner eller lenker til det.

Kategori: 

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)