Artikkel

Digital radio og innovasjon

Digital radio og innovasjon

pinell-supersound-ii8.jpg

Omleggingen til digital radio skaper nye muligheter for kreative mennesker. Men ser man spor etter dette når det gjelder å utnytte fremveksten av DAB? Ja, faktisk ganske mange steder, både i Norge og internasjonalt. Her er et lite sveip gjennom hele kjeden fra radioapparatet til infrastrukturen, gjennom chip-ene og koderne.

I Norge er nok den mest synlige bedriften akkurat nå de som står bak Pinells kombinerte internett/DAB+/FM-radioer (se bildet over), dvs firmaet TT Micro. Fra mitt ståsted så synes jeg det er fint endelig å se en radioleverandør som satser på lydkvalitet. De har på kort tid solgt titusener av sine radioer og er i ferd med å satse internasjonalt.

nwaysays_dab_462.jpg

For noen år skapte også den norske bedriften Asono mye oppmerksomhet rundt sine produkter, inkludert DAB-radioen som er vist her. Asono var den første norske radioprodusenten siden Tandberg (konkurs 1978), men forsvant selv i 2007 - kanskje var de for tidlig ute med DAB? (Mer sannsynlig er det at deres mp3-spiller ikke klarte seg mot Ipod, men det er en annen historie.)

Slik Tandberg brukte industridesignere som Peter Opsvik, Sven Ivar Dysthe og Bruno Oldani til å skape klassikere som fortsatt er ettertraktet blant samlere, brukte Asono Norway Says til å lage design som vakte internasjonal oppsikt. På samme måte legger Pinell også vekt på dette, de bruker designeren Andreas Erlandsen.

Om vi går til infrastrukturen så har vi firmaet Paneda som har ekspertise på kortholdskringkasting av TV og radio i områder som ligger i skygge for satellitt og for bakkenettet. Dette har de utnyttet til å lage et system for å bryte inn med nødmeldinger i digital radio og med sin koreanske samarbeidspartner ser det ut til at de er i ferd med å få internasjonalt gjennombrudd. Den nye Bjørvikatunnelen har dette systemet. Dette kan bli en viktig komponent i infrastrukturen i det digitale nettet i mange land.

radiotango.jpg

I Storbritannia er det eksempler på lokale radiostasjoner som har utnyttet det digitale nettet til å bli nasjonale, Kiss er et slikt eksempel. Det betyr nok at de dropper noe av det lokale særpreget og rendyrker en nisje. I Norge kan Radio Tango gjøre det samme, de har nettopp søkt om å få sende med DAB+ i det nasjonale nettet [ble riksdekkende på DAB+ sammen med The Voice i mars men forsvant ut igjen ganske raskt]. NRK har selvsagt gjort noe lignende i mange år, i og med rendyrkingen av nisjeradioer som Klassisk, Jazz, Folkemusikk, Super, Gull og Nyheter. Det er vel bare den siste som fortsatt sender på analog FM, de andre er avhengige av den økede plassen som er i det digitale nettet.

En annen stasjon som har gjort mye ut av digital radio er Radio Nova, de som var først med DAB+ i Norge. De har laget mye av det som trengs for dette på dugnadsbasis. Ut av dette kan det jo tenkes at det kan komme programvare som gjør det lettere å starte lokalradioer på DAB. Dette er så langt jeg vet norske aktører som har markert seg.

chorus2_montageclipped.jpg

Det er nærliggende å tenke at britisk industri har hatt fordel av at Storbritannia var så tidlig ute med digital radio. Både Frontier Silicon som lager chipsettet som bl.a. brukes av Pinell og Imagination Technology som bl.a. lager det for Pure-radioene, kommer derfra. Men nå får de konkurranse fra bl.a. Taiwan, f.eks GyroSignal.

aacplus-family.png

På tross av at Sverige har vært veldig sene med digital radio, er svenske firmaer viktige aktører. Factum som lager kodingsboksene som brukes av NRK og P4, er svenske. Det er også Coding Technologies som ble kjøpt opp av Dolby (San Francisco) i 2007. Det er de som har laget +-en i DAB+, altså de algoritmene som gjør at AAC-koderen kan brukes ved de lave bitratene som brukes for radio (High-Efficiency HE AAC).

Og enda er det helt sikkert mange flere muligheter!

Tags: 

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)