Tradisjoner ved solsnu

Bacalao-oppskrift på kjøkkenveggen!

Tradisjoner ved solsnu

Vintersolverv, eller det tidspunktet hvor sola snur, skjer når Nordpolen vipper 23.5 grader vekk fra sola. I år snudde sola tirsdag 22. desember kl. 05.48 her i Norge. Sola har snudd og i dag, på lille julaften er dagen litt lengre enn gårsdagen. Begivenhetene rundt solsnu, eller vintersolverv, er mange og tradisjonene står i kø. Noen tradisjoner er viktigere enn andre, uavhengig av om de foregår i arbeidslivet eller på den private arena.

Kringlefesten

Min gode forgjenger som dekan, kjemikereren Knut Fægri, gav meg mange gode råd da jeg for tre år siden tok over jobben som dekan på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Et av rådene merket jeg meg spesielt. Du må stille på Kringlefesten før jul på Fysisk institutt, sa godeste Knut! Jeg klarte dessverre ikke å følge rådet de to første årene, men i år var jeg deltager på Kringlefesten på Fysisk institutt - en nøktern juleavslutning som i år ble gjennomført for 70. gang. En viktig tradisjon på et viktig institutt. I tillegg til viktige ting som å spise kringle, synge de riktige sangene, spise konfekten på riktig tidspunkt, fikk vi en gjennom av "rikets tilstand" av instituttleder Jøran Moen. Det jeg hørte (og selvfølgelig visste veldig godt) er at Fysisk institutt leverer godt på alle våre viktige områder - forskning, utdanning, formidling og innovasjon. Det hører med til historien at Knut Fægri, nå viserektor på UiO, var hjertelig tilstede!

Bacalao på lille julaften

En eller annen gang, jeg tror det var rundt 1970, kom min far tilbake fra en reise til Portugal. Siden den gang har familien spist bacalao med jevne mellomrom og etter hvert ble det hovedretten på selveste lille julaften. Hvert år spiser vi altså bacalao på lille julaften, og jeg har til og med fått oppskriften i form av et maleri på kjøkkenveggen (se bilde). I skrivende stund koker (utvannet) klippfisken sammen med paprika, tomater, poter, løk, gulerøtter, olivenolje og annet (krydder)snadder på kjøkkenet. Vi gleder oss til å starte julen med vår egen lille-julaften-tradisjon, nemlig bacalao sterkt inspirert av hvordan det spises i Portugal og Brasil med en liuten "touch" av Morten! Tro det eller ei, men unga elsker bacalao og de har gjort det siden de var veldig små! Du kan lese mer om bacalao her, og for en måned siden var jeg i Brasil der bacalao serveres i mange varianter. Bacalao-boller består av potet, klippfisk og litt passende kryder stekt i olivenolje. Snadder!

....og i våre liv er det selvfølge mange andre og gode tradisjoner rundt solsnu. GOD JUL!

Kategori: