Viten på lørdag: Mørk materie

Bare fem prosent av universets ingredienser er kjent for oss. Det meste av universet består av ukjente former for materie og energi.

Å finne ut hva den mørke materien består av er det neste store mysteriet i fysikk, og kanskje står vi nå på terskelen til viktige gjennombrudd i jakten.

1. Vitnesbyrd om det usynlige @ 3:05

Foredragsholder: Professor Øystein Elgarøy, professor ved Institutt for teoretisk astrofysikk

Hvorfor tror vi at mesteparten av massen i universet består av mørk materie? Vi skal se hvordan Melkeveiens rotasjon og lysstrålers ferd gjennom universet bærer bud om det usynlige.

2. Men, hva er egentlig denne mørke materien? @ 30:45

Foredragsholder: Professor Are Raklev, professor ved Fysisk institutt

Først og fremst er det mange ting vi vet at den ikke er, for eksempel alle enslige, forsvunne sokker. Vi har en mulig idé om at mørk materie er en ny type elementærpartikkel som ble produsert akkurat som vanlig materie i det tidlige universet, men etter hvert mistet kontakten med vår verden.

3. Hvordan kan vi se noe som er usynlig? @ 54:01

Foredragsholder: Professor Heidi Sandaker, professor ved Fysisk institutt

Fysikere leter etter spor av mørk materie både på jorden og ute i verdensrommet.  I laboratoriet forsøker vi også å lage mørk materie selv, utfordringen er å finne den etterpå.