Med kronprinsen på laget

Brasil-oppholdet skrider fremover i høyt tempo. Dette blogginnlegget skrives på veien til Belém der vi i morgen skal ha et seminar om regnskog og klima  med Museu Paraense Emilio Goëldi som vert. Fra Universitetet i Oslo er vi representert med forskere fra Naturhistorisk museum og Institutt for geofag. Museu Paraense Emilio Goëldi er sammenlignbart med vårt Naturhistoriske museum på Tøyen. Arrangør av seminaret er ”Biodiversity research consortium (BRC) ” som består av Federal University of Para, Federal Rural University of Amazonas, Museu Goëldi,  Hydro AS og Universitetet i Oslo. Jeg hadde, på vegne av UiO, gleden av å signere denne konsortie-avtalen for 2 år siden. Det har vært stor aktivitet under denne avtalen, og aktivitetene toppes denne uken med seminaret i morgen pluss en rekke faglige møter.

Det er to norske delegasjoner i  Brasil i disse dager – en ledet av næringsminister Monica Mæland og en ledet av statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet. Jeg tilhører delegasjonen til Haugstad, og på formiddagen i dag hadde vi felles samling. Kronprins Haakon holdt en meget god åpningstale der han gav en god oppsummering av Norges omfattende samarbeid med Brasil. Det startet for 170 år da båter fra Norge leverte klippfisk (Bacalao) til Brasil og tok med seg kaffe og sukker hjem til Norge. Norge eksporterer fortsatt store mengder klippfisk og denne eksporten utgjør i dag om lag 20% av Norges eksport til Brasil.  I dag er et stort antall norske bedrifter etablert i Brasil. De fleste av disse er innen offshore, men også selskaper som Jotun og Telenor er på plass i dette enorme landet.

Mens dagen i går i all hovedsak var viet studentutveksling og foredrag om Brasil var dagen i dag viet koblingen mellom utdanning, forsking og innovasjon. Jeg hadde gleden av å delta i et seminar ledet av Bjørn Haugstad der vi diskuterte tiltak for økt innovasjon fra forskning, også på tvers av landegrensene. Et viktig poeng, som flere var inne på, var nødvendighetene av å utvikle møteplasser på tvers av oppgaver og på tvers av land. Jeg skal avslutte mitt opphold her i Brasil med å delta på en slik møteplass der universiteter i Norge og Brasil møter brasilianske og norske bedrifter.  Det skal jeg skrive mer om senere, men nå skal det handle om regnskog og klima et par dager.

Tittelen på morgendagens seminar i Belém er ”Climate change and biodiversity research in the Amazon – New Knowledge and New Horizon” der jeg har gleden av å lede en sesjon der vi skal diskutere nye muligheter knyttet til samarbeid mellom Brasil og Norge for bevaring og oppbygging av regnskog og klimaendringenes påvirkning på regnskogen i Amazonas. Også her er det representanter for norsk industri, først og fremst representert ved Hydro. Kronprinsen kommer også til Belém og det blir spennende å høre hva han vil si morgen. Jeg håper på en like god tale i morgen som den han holdt i dag i Rio de Janeiro.