Sydpolen, romforskningsstasjon

Jakter på sørlyset

En norsk romforskningsstasjon etableres nå i Antarktis. Det første instrumentet, spesiallaget for å tåle vind opp mot 300 kilometer i timen, er satt i drift.

CINPLA-forskere: Mattis Wigestrand, Kristian Lensjø, Elise Holter Thompson, Marianne Fyhn, Torkel Hafting, Anders Malthe-Sørenssen.

De fant «nettingstrømpene» som beskytter langvarige minner i hjernen

Elise Holter Thompson satt med en litt kjedelig oppgave, nemlig å studere videoer av rotter som hadde gjennomgått en hukommelsestest. Plutselig oppdaget hun noe  veldig rart – og det førte til at forskergruppen CINPLA ble først i verden til å påvise at strukturer på utsiden av selve hjernecellene spiller en viktig rolle for bevaringen av langtidsminner.

medisinsk robotikk

Roboter blir noen av legens viktigste hjelpere

Et ultralydapparat som fjernstyres av leger og et system som overvåker en nål som kan behandle. Kim Mathiassens forskning er to nye skritt på veien mot et mer robotisert helsevesen.

FlyVinter1

Landing på glatt rullebane blir tryggere med matematikk og Big Data

Passasjerflyenes piloter har en krevende oppgave når de skal gå inn for landing om vinteren med et fly som kan veie opptil 60 tonn og ha en fart på opptil 270 km/t. Ved 16 norske flyplasser får pilotene nå hjelp av et avansert system som samler inn en mengde data og beregner hvor glatt rullebanen er, lenge før flyhjulene treffer bakken.

Det sorte hullet Cygnus X-1

Har frisket opp Einstein for dagens skoleelever

– Det er ganske abstrakt, og vi mangler hverdagslig erfaring, sier Magdalena Kersting om generell relativitet – GR blant venner. Derfor har hun utviklet videoer, simuleringer, animasjoner og interaktive oppgaver for bruk i skolen.

Bildet er fra en amerikansk krigskirkegård i Firenze, etter annen verdenskrig.

Uvisst om Den lange freden er kommet for å bli

En av årsakene til det som kalles Den lange freden etter annen verdenskrig, er at demokratier ikke pleier å gå til krig mot hverandre. Men pessimistene sier at fraværet av mellomstatlige kriger må vare i kanskje 150 år før vi kan fastslå at verden virkelig er blitt mer fredelig.