""

Har du en god og nerdete kakeidé? Her er tre deltakere fra tidligere utgaver av Nerdy Science Cakes Competition.

Feirer 10-årsjubileum med ny kakebakefest

Realfagsbiblioteket inviterer til ny utgave av Nerdy Science Cakes-konkurransen 14. mars. I samme slengen feirer de sine ti første år.

14. mars er pi-dagen. Det er fødselsdagen til Albert Einstein og den norske fysikeren og meteorologen Vilhelm Bjerknes. De siste årene har det også blitt dagen da bakeglade realfagsentusiaster samles til kappestrid.

– Dette er en verdensomspennende dag hvor vi gjør litt stas på realfagene og kobler forskjellige fag sammen, sier biblioteksjef Live Rasmussen.

– Det er en del studentmiljøer rundt i verden som har dette som et samlingspunkt på tvers av realfagene, sier hun til Titan.uio.no.

Sammen med Carl Henrik Gørbitz, direktør ved UiO:Livsvitenskap, og konditor Quentin Coudert utgjør Rasmussen juryen som skal velge ut vinnerbakverkene. For å delta må du levere ditt bidrag på Realfagsbiblioteket mellom klokka 9 og klokka 11 mandag 14. mars.

Norges beste bibliotek

Realfagsbiblioteket benytter kakebakeanledningen til å feire seg selv og sin egen ti år lange historie. En historie som blant annet inneholder prisen for «Årets bibliotek» i Norge i 2016.

– Vi har jobbet på mange måter for å bli en møteplass for studenter, ansatte og formidlere. På vårt beste tror jeg vi klarer å skape en faglig og sosial møteplass som kombinerer disse tingene, sier Rasmussen.

Blant høydepunktene fra de første årene trekker hun frem internasjonale formidlingsstjerner som Bill Bryson, Steven Pinker og Hans Rosling.

– Det var veldig gøy å ha disse verdensstjernene her, men jeg er også veldig fornøyd med at vi har fått inn flere nye stemmer. Vi har klart å skape et miljø hvor mange har funnet en scene der de kan bidra og en møteplass hvor yngre folk kan møtes, sier Rasmussen.

Bibliotekleder og kakejurymedlem Live Rasmussen. Foto: UiO

Biblioteker er mer enn bøker

Fremover mener hun biblioteket kan spille en viktig rolle i utviklingen av universitetet og til å skape liv på campus. Det siste er noe det legges mye vekt på i planene for Oslo Science City og det nye Livsvitenskapsbygget.

– Mange begynner å få øynene opp for bibliotekenes rolle i stedsutviklingen, blant annet etter å ha sett nye Deichman i Bjørvika. Biblioteker er mer enn bøkene. Det å koble fag og vitenskapelig kommunikasjon sammen har fått større plass, og vi ser hva det betyr for det fysiske miljøet rundt, sier Rasmussen.

Men først skal det bakes. Og spises. Og deles ut premier.

– Det har vært mange overraskende kaker i tidligere konkurranser. Juryen stiller med åpent sinn, sier Rasmussen.

Kakebaking handler veldig mye om kjemi. Det kan du lese mer om i denne artikkelen: