""

Bjørn Pedersens artikkel om periodesystemet er mest lest av SNL-bidragene fra skribenter ved Mat-nat-fakultetet ved UiO. Skjermdump fra Store norske leksikon

UiO-rekord på Store norske leksikon

Over 20 millioner ganger i fjor klikket folk på artikler skrevet av skribenter fra Universitetet i Oslo.

Store norske leksikon hadde et rekordår i 2020. Artikler om epidemier, virus og vaksiner førte til en eksplosiv økning i lesertallene. For første gang leste nordmenn mer enn 100 millioner artikler i løpet av et år.

Leksikonet er eid av de norske universitetene og flere ideelle stiftelser og organisasjoner. Ansatte ved universitetene skriver og oppdaterer artiklene.

Ved Universitetet i Oslo er det 159 slike fagansvarlige, og i løpet av 2020 ble deres artikler lest 20 164 461 ganger. Dette er nesten fire ganger så mye som tilsvarende tall for fagansvarlige ved Universitetet i Bergen, og en økning fra 18 millioner i 2019.

På Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet er det kjemiker Bjørn Pedersen som er leksikon-kongen med over 1,7 millioner lesninger. Medisiner Per Holck er eneste UiO-representant med høyere tall.

De mest leste SNL-artiklene i 2020 signert skribenter fra Det matematisk-naturvitenskapelige er:

Periodesystemet, av Bjørn Pedersen, lest 82 849 ganger
DNA, av Lene Martinsen, lest 72 090 ganger
Atom, av Jan Olav Eeg, lest 59 769 ganger
Fotosyntese, av Halvor Aarnes, lest 51 970 ganger

Les mer på Titan.uio.no

Du er bare ett klikk unna disse utømmelige kunnskapskildene

Thorium er Norges nasjonalgrunnstoff

100 år siden Einstein kom til Norge med blodfersk relativitetsteori i bagasjen