Image
De fire elevene på det norske kjemilandslaget: fra venstre øverst Tina og Abdur-Raheem, fra venstre nederst Simen og Joachim

De norske deltagerne samlet på treningsleir i Oslo tidligere i sommer. Fra venstre Simen Mannsåker, Tina Kalleson, bronsevinner Abdur-Raheem Idowu og Julian Klaussen.

Norsk bronse i den internasjonale kjemiolympiaden

Det er ikke bare friidrettsutøvere som har prestert i OL denne sommeren.

Kjemielev Abdur-Raheem Idowu fra Trondheim fikk bronse i den internasjonale kjemiolympiaden. Nivået på de akademiske prestasjonene i disse olympiadene er ekstremt høyt og det er stor stas når en norsk elev når opp.

Abdur-Raheem Idowu

Årets finale var digital, men skulle ha vært i Osaka i Japan 25. juli - 2. august. De øvrige Olympiske lekene er også i Tokyo, men det er trolig tilfeldig at de to olympiadene finner sted i samme land. På grunn av Covid-19 har årets landslag i kjemi vært samlet i Oslo i stedet. Det er om lag 70 land som deltar i kjemiolympiaden. Den internasjonale konkurransen har vært arrangert siden 1968 og Norge har deltatt siden 1982.

Norge har også vært vertskap for en av finalene og instituttleder ved Kjemisk institutt, Einar Uggerud skriver i en epost at:

– Det har stor betydning for elevene som deltar, både dem som deltar i finalerunden, som blir kjent med likesinnete fra hele Norge, og for dem som blir tatt ut på laget, og får reise utenlands og møte ungdom fra all verdens kulturer.

Det norske kjemi-landslaget består av de fire vgs-elevene Abdur-Raheem Idowu fra UWC Dilijan, Tina Kalleson fra Oslo katedralskole, Joachim Julian Klaussen fra Sandnes vgs. og Simen Mannsåker fra Vardafjell vgs.

For å få plass på landslaget har disse fire fått de beste resultatene av 851 andre elever i Norge.

Informasjon om den norske kjemiolympiaden: https://foreninger.uio.no/kjemiolympiaden/

Informasjon om den internasjonale kjemiolympiaden finner du her: https://www.icho2021.org