Image
""

Den franske konditoren Quentin Coudert inviterer til nerdete bakekonkurranse. Foto: Simen Kjellin/UiO

Klarer du å lage en mer nerdete kake enn mesterkonditoren?

Quentin Coudert fra restauranten L’ardoise har latt seg inspirere av koronapandemien før den årlige bakekonkurransen Nerdy Science Cakes.

De fleste setter pris på en god kake. Enda bedre blir det hvis den er pyntet i vitenskapens tegn. Til helgen kan du være med i den årlige konkurransen om å lage den mest nerdete kaken.

– Alle som vil, kan delta i denne konkurransen, sier arrangementsansvarlig Linn Katrine Hirsti ved Realfagsbiblioteket ved UiO.

Om du er skikkelig flink eller bare elsker å bake spiller ingen rolle.

– Vi ønsker alle velkomne, men det er jo veldig gøy å se hva studentene våre kommer opp med av nerdete konsepter. De har levert imponerende bidrag tidligere år, sier Hirsti.

Mesterkonditor Quentin Coudert har vært med som dommer i tidligere utgaver. De konkurrerende kakene har da blitt stilt ut på Realfagsbiblioteket ved UiO. I år må selvfølgelig alt skje digitalt.

Bortsett fra selve bakingen. Den må du gjøre hjemme, men underveis får du digital hjelp av mesterkonditoren.

– De som vil være med, får en oppskrift pluss en video der jeg viser hvordan man lager en slik kake, sier Coudert til Titan.uio.no.

Mesterkonditor Quentin Coudert i aksjon på kjøkkenet. Foto: Simen Kjellin/UiO

Kakebaking på Facebook

Du må sørge for å ha ingrediensene i hus hvis du vil bake i takt med Coudert. Handlelisten finner du på arrangementets Facebook-side. Der sendes også bakevideoen fredag 12. mars klokka 17.00.

– Det blir en helt vanlig kake som man kan lage på en time. Det er pynten som gjør det nerdy, sier Coudert.

– Alle får den samme oppskriften og kan lage den samme kaken, men med pynten får du lov til å være så kreativ du vil. Det er det du får poeng for.

Sammen med resten av juryen skal Coudert dele ut priser i tre kategorier.

– «Nailed it»-prisen går til den som nailer superkonditorens kake. «Failed it» belønner humor og moro på kjøkkenet. «Nerdy»-prisen går til den kaken som formidler faglighet, forskning og en selvvalgt problemstilling best, forteller Hirsti.

Linn Katrine Hirsti lokker med premier for både vellykkede og mislykkede kakeprosjekter. Foto: UiO

Om du ikke rekker å bake i takt med konditoren på Facebook, er det ingen fare. Du har hele helgen på deg. Innleveringsfristen er mandag 15. mars klokka 09.00.

– Premiene er lekre kakebøker, gavekort på enda mere bøker, spesialdesignede t-skjorter og den gjeveste prisen: en vandrepokal, sier Hirsti til Titan.uio.no.

Korona til pynt

Det er sikkert mange som vil satse på en eller annen variant av koronapynting i årets konkurranse. Det gjelder også Coudert. Han skal lage et munnbind. Ikke ekte selvfølgelig.

– Jeg lager et munnbind med litt marsipan og blå konditorfarge. Men man kan også lage et virus.

Det viktigste er at pynten er spiselig.

– Det er det som er morsomt. Vi snakker fortsatt om en kake, så det er best om du kan spise det, sier Coudert.

Til daglig varter han opp med søte kreasjoner i konditoravdelingen på restauranten L’ardoise. Nå som den må holde stengt på grunn av koronapandemien, har han startet opp Celeq, der han skal rendyrke satsingen på det søte. Men ingen av stedene står vitenskapen i sentrum.

Selv om kakene selvfølgelig er fulle av kjemi. Det kan du for eksempel lese mer om her: Slik er kjemien bak en deilig vaffel

– Det er mange reaksjoner mellom de ulike ingrediensene, og når noe stekes i ovnen skjer det kjemiske reaksjoner, sier Coudert.

Han ønsker alle deltakerne lykke til og oppfordrer til å pynte med noe du liker.

– Det er et godt utgangspunkt for suksess.

Uansett utfall, sitter du i hvert fall igjen med en deilig kake til slutt.

– Absolutt. Du kan ha det gøy og være kreativ med pynten, men det viktigste er at kaken smaker godt, sier Coudert.

Slik kan du følge med når Quentin Coudert baker: