Image

Dette er verdens vakreste bergart, ifølge Hans Jørgen Kjøll. Og den finnes i Norge! Foto/tynnslip: John Brommeland/Brommeland & Co. ANS

Dette er de fem vakreste bergartene

Lurer du på hvilke bergarter som er de fem vakreste i verden? Stipendiat Hans Jørgen Kjøll ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk presenterer her sine favoritter.

Stipendiat Hans Jørgen Kjøll

Når vi snakker om stein tenker mange på gråstein. Gråstein finnes ikke, og er en betegnelse som blir brukt fordi folk ikke har tatt seg tid til å bøye seg ned og faktisk se på steinen og dens mineraler.

Under mose, lav og forvitringshud finnes det nemlig flotte og fargerike mineraler som gjør bergartene utrolig vakre. Det er grunnen til at hammeren er et av geologens viktigste verktøy!

Jeg synes de er veldig vakre, så vakre at jeg har laget meg en liten "topp fem".

5. Blåskifer

Blåskifer

Blåskifer er en bergart som dannes under høyt trykk. Den er som navnet tilsier, blå på grunn av mineraler som glaukofan og andre natrium-rike amfiboler.

Blåfargen til disse mineralene avhenger av forholdet mellom jern og magnesium.

Jo mer jern, jo blåere blir den. Blåskifer er en metamorf bergart som blir dannet i subduksjonssoner, der havbunnskorpen blir presset ned under for eksempel en øy-bue (Indonesia) eller et kontinent (vest-kysten av Sør-Amerika).

Havbunnskorpen er forholdsvis kald og inneholder en del vann som sørger for at temperaturen holdes nede, mens trykket er svært høyt.

Blåskifer er dessverre ikke en vanlig bergart på fastlandet i Norge, men finnes på Svalbard.

Noen av de fineste blåskifrene finnes for eksempel på Korsika og de greske øyene i Egeerhavet. Så skal du på badeferie i Middelhavet i år, holde øynene åpne!

4. Migmatitt

Migmatitt

Migmatitt blir brukt som prydstein over hele verden. Den blir dannet når bergarter blir utsatt for så høye temperaturer at de begynner å smelte.

Da blir de så myke at de kan begynne å flyte utover som varmt smør. Dette kan føre til fantastisk flotte mønstre i bergarten.

Migmatitten kan bestå av mange forskjellige mineraler avhengig av hva den opprinnelige bergarten var, og dermed også mange forskjellige farger som lakse-rosa (Kalium feltspat), svart og hvit (biotitt, amfibol og kvarts, plagioklas).

I Norge kan man finne migmatitt i grunnfjellsområdene i sør-øst Norge. Når bergarten blir kjølt ned igjen kan krystallene vokse seg store og man kan finne utsøkte eksemplarer!

3. Mylonitt

Bergarten mylonitt

Mylonitt er en bergart som ved første øyekast ikke ser så vakker ut.

Den er ofte svart og hvit på grunn av mineralene kvarts og feltspat (hvit) og biotitt (svart). Men ser man litt mer nøye kan man oppdage mange spennende ting.

Dette er nemlig en bergart som, bokstavelig talt, har flyttet fjell! Mylonitt dannes når store fjellmasser flytter på seg.

Dette skjer for eksempel når to kontinenter kolliderer slik som India og Asia gjør i dag, og bergartene oppfører seg omtrent som modell-leire.

Enkelte mineraler er hardere og tåler mer enn andre, disse blir liggende igjen inne i den ellers finkornede mylonitten, og kan noen ganger bli brukt til å bestemme hvilken vei bergartene har flyttet seg.

Mylonitten kan beundres mange steder i Norge, min favoritt mylonitt ligger ved Blaafarveværket i Modum Kommune, og inneholder store, røde mineraler av granat!

2. Larvikitt

Larvikite

Norges nasjonalbergart heter larvikitt og finnes i utgangspunktet bare i Larvik området!

Nå er den blitt en viktig eksportvare og kan ses utenpå bygninger i store deler av verden. Denne svært vakre bergarten er klassifisert som en monsonitt, det vil si at den inneholder mineralene feltspat, amfibol og litt kvarts.

Feltspaten, som er hovedmineralet, er ofte labradoriserende, det vil si at lyset som treffer krystallene blir spaltet mellom mikroskopiske lameller i krystallen og skaper et vakkert blå-grønt fargespill som er blitt kjennemerket til den utrolig vakre larvikitten.

Neste gang du går forbi universitetsbiblioteket, ta en nærmere titt på fasaden, det er nemlig kledd i larvikitt!

1. Eklogitt

Vinneren av denne uoffisielle konkurransen er i mine øyne eklogitten.

Denne bergarten er ikke bare spektakulær utseendemessig, men kan også skimte med en spektakulær historie! Dette er nemlig en høytrykksbergart som blir dannet i bunnen av store fjellkjeder.

Den består hovedsakelig av det røde mineralet granat og det gressgrønne mineralet omfasitt. Sammen skaper de en fantastisk blanding av farger.

I Norge finner vi den primært på Vestlandet fra Bergensområdet og nord mot Mørekysten. Enkelte av de norske eklogittene inneholder veldig små mineralkorn av diamant og koesitt.

Koesitt er en variant av kvarts (SiO2) som bare dannes ved veldig høye trykk. Det at man finner eklogitter med rester av diamant og koesitt viser at fjellene i Norge en gang kan ha vært like høye og sett ut som de man har i Himalaya.

Les også:

Om kunsten å se: Fossil! Pappa! Det er fossil!: Les den vidunderlige historien om Harvest-redaktør Kjetil Østlis sønn (7) som var skråsikker på at han hadde funnet et fossil. Pappa var ikke like sikker, men funnet ble sendt til Naturhistorisk museum. Les også det fantastiske svaret fra førsteamanuensis Øyvind Hammer.

Titan.uio.no: Islandske vulkanutbrot påverkar klimaet

Titan.uio.no: Permafrosten tiner og det kan føre til økte klimautslipp, støre fare for skred og utsette oss for monsterbølger

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Kontakt:

Stipendiat Hans Jørgen Kjøll ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk