Image
Sunniva Rose på kontoret

Doktorgradsstipendiat Sunniva Rose var onsdag i medienes søkelys. Noe hun syntes var gøy.

Ukens forsker: Sunniva Rose

Onsdag i forrige uke ble plutselig en dag i medienes søkelys for doktorgradsstipendiat Sunniva Rose ved Fysisk institutt. En dag der hun skulle ta en kaffe med søsteren og få nye øyenvipper ble til en intervjurunde hos TV 2, VG, NRK og flere. Hva skjedde egentlig?

– Nord-Korea påstod de hadde prøvesprengt en hydrogenbombe! Noen på VG-huset må ha husket at jeg drev med kjernefysikk eller noe. De ville vite om forskjellen på en hydrogenbombe og en «vanlig» atombombe.

Fakta

Ukens forsker

Navn: Sunniva Rose

Stilling: Doktorgradsstipendiat ved Fysisk Institutt

Les Sunniva Roses blogg

– Jeg forklarte de litt om kjernefysikk. Det handler jo om forskjellen mellom fusjon og fisjon.

– Hvordan opplevdes det?

– Det var veldig gøy! Jeg vet at det finnes mange som kan mer om dette enn meg. Både her på Fysisk institutt og andre plasser. Folk som kan mer om selve atomvåpenteknologien, antallet, politikken rundt osv.

– Men jeg kan nok! Det er poenget. Det lærte jeg etter Fukushima-ulykken. Nok kjernefysikk til at jeg kan forklare de fleste nordmenn om atomvåpen. Jeg vet også at jeg trives med å formidle!

– Hva forsker du egentlig på?

Rosablogger Sunniva Rose

– Jeg forsker på grunnstoffet Thorium og isotopen Uran 233. Vi kjører den i akselerator her på instituttet. Finner ut hva som skjer med den når den treffes av elektroner for eksempel.

– Dette er jo grunnforskning, men tanken bak er at vi kan bruke Thorium som brensel. Vi tror thorium vil gi mindre atomavfall enn det som er vanlig i dag.

– Hva er dine mål og ambisjoner?

– Mitt store mål er å bli ferdig med doktorgraden! Den kommer foran alt annet. Utenom det vil jeg gjerne skrive artikler. Jeg elsker å formidle forskning. Populærvitenskap er rett og slett kjempegøy. Jeg fortsetter også gjerne her på universitetet hvis jeg får muligheten til det. Men hvis ikke tror jeg at jeg satser på skriving.

– Har du noen favoritt innen populærvitenskap?

– Ja! Jeg elsker Richard Rhodes og hans «Making of the atomic bomb». Den er både veldig engasjerende og grundig. Fysikken er veldig bra forklart og man får hele den spennende fortellingen rundt atombomben. Jeg har han som forbilde når det kommer til formidling.

– Hva liker du å gjøre på fritiden?

– Jeg er veldig sosial. Liker å være sammen med venner og kjente. Annenhver fredag inviterer jeg venner til fredags-chilli hjemme hos meg. Da serveres det en stor gryte chilli og gjerne noe boblevann til. Ellers er jeg glad i teater, musikaler og å spise ute. Bloggen min er sånn halvveis fritid og halvveis jobb, men den er jo gøy å skrive.

– Og så er jeg gammel ballettjente og elsker jo Tryllefløyten og Svanesjøen! Svanesjøen er den absolutt tøffeste rollen for en ballettdanser. Hovedrolleinnehaveren må være både god skuespiller og fremragende danser. Veldig vanskelig, men fantastisk å se på!

Les også:

Lena Tallaksen: Vannkvinne, feminist og klimaforkjemper

Andre forskerprofiler ved UiO Realfag og teknologi