Image
Bilde fra filmen «Pseudotachylyte». Foto: Patrik Säfström

Dokumentarfilm med nærbilder av geologer i arbeid

I dramatisk natur i Lofoten undersøker forskerne planetens historie. Slik har du aldri sett geologisk forskning før. Se traileren her.

I 2017 var en gruppe geologer på feltarbeid i Nusfjord i Lofoten. Med seg hadde de dokumentarfilmskaper Heidi Morstang og hennes filmteam.

– Å jobbe med filmteamet har vært en spennende opplevelse, sier førsteamanuensis Luca Menegon ved Institutt for geofag.

Luca Menegon har blitt filmet i felt. Foto: UiO

Resultatet ble den svarthvite dokumentaren Pseudotachylyte som viser geologenes arbeid på nært hold. Pseudotachylitt (smeltemylonitt) er ifølge Store norske leksikon en bergart som er oppstått ved delvis smelting i forbindelse med sterk nedknusning.

– I tillegg til å bruke geologiske hammere, GPS, nettbrett, kompass og notatbok, måtte vi ha på oss mikrofoner og bli vant til å bli filmet selv på veldig nært hold når vi tok prøver eller laget skisser av geologiske observasjoner, sier Menegon til Titan.uio.no.

– Filmteamet involverte oss hele tiden i diskusjonen om opptak og filmstrategi, og vi elsket å diskutere geologi med dem.

Se traileren til «Pseudotachylyte» her:

Menegon forteller at studien fra filmen kaster lys over mekanismene som utløser jordskjelv opptil 40 kilometer under jordoverflaten.

– Slike jordskjelv er uvanlige fordi bergarter på den dybden forventes å bevege seg sakte og ikke utløse jordskjelv. Likevel utgjør de rundt 30 prosent av den interkontinentale seismiske aktiviteten, sier Menegon, som er tilknyttet forskningssenteret Njord.

Les mer om jordas historie på Titan.uio.no:

Langs dette fjellet går geologene rett ned i jordas indre

For 200 år siden forårsaket supervulkanen Tambora ett år uten sommer

Eldgamle jordskjelv har satt vakre spor etter seg

Kontakt:

Luca Menegon, førsteamanuensis ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo