temperatur, klima

Mange av oss har i sommer kunnet nyte mange lange, varme og solrike dager på stranden. Foto: Colourbox

Klimaforskerne tar temperaturen på tropesommeren

Reagerer mennesker for sent, eller blir vi reddet at ny teknologi og innovasjon? Sjekk hva noen av Norges fremste klimaforskere mener om vår tids store utfordring.

Vi har lagt en glohet sommer bak oss både i Norge og en rekke andre land - en drømmesommer for ferierende, men et mareritt for mange bønder. Mange av oss har nok gledet oss over været med en bismak i munnen. I tillegg var sist vinter uvanlig lang, kald og snørik. Det har også vært mye kraftig vind og regn de siste månedene.

Er dette vår skyld, det vil si konsekvenser av menneskeskapte klimaendringer, og vil det bli enda verre framover?

Den internasjonale Paris-avtalen i 2015 skapte optimisme i forskermiljøene på vegne av klimaet. Men er forskerne fortsatt optimister? Og hva tenker de om framtiden?

Titan.uio.no har stilt fire aktuelle spørsmål om klimaet til et utvalg UiO-forskere med ulike faglige synsvinkler.

Les svarene og bli klokere om klima!

1. I hvilken grad er ekstremværet, ikke minst den glohete sommeren, en følge av menneskeskapte klimaendringer?
  2. Er du mer optimist eller pessimist nå enn etter Paris-avtalen i desember 2015? Hvorfor?
  3. Hva er de viktigste utfordringene innen ditt fagfelt, sett med klimaøyne?
  4. Hvilke grep bør tas? Andre kommentarer?

– Det må bli dyrere å forurense, og grønne løsninger må gis større insentiver

Lena Merete Tallaksen, professor i hydrologi ved Institutt for geofag

Lena Tallaksen
Lena M. Tallaksen. Foto: UiO