
Foto: Colourbox
Ti smarte julegavetips mellom to permer
Usikker på hva du skal legge under treet? Gi ny kunnskap.
Synes du at du egentlig har gitt bort nok pyntefigurer som bare blir stående og samle støv? Og hva skal du egentlig finne på til han onkelen som alltid er så bedrevitende, særlig om det han ikke har greie på?
Mange av forskerne ved Matematisk-naturfaglig fakultet skriver populærvitenskapelige bøker om det de brenner for. Årets utgivelser rekker helt fra inni kroppen til ut i verdensrommet. Er du allerede ferdig med å handle, kan det hende det ikke er for sent å sette en av disse på ønskelisten!

Forsker Anja Røyne på Fysisk institutt vant Brageprisen, Norges største bokpris, for Menneskets grunnstoffer.
– Selv om jeg forsker på geologiske prosesser, visste jeg egentlig ikke hvordan vi utvinner noe som helst, og jeg hadde lyst til å finne det ut, sa Røyne . – At gullet i ringen min ble laget da to nøytronstjerner kolliderte, er jo helt sinnssykt å tenke på.
Les mer om boka: Gir ut bok om grunnstoffene vi bruker – og selv er laget av

Også stipendiat Katharina Vestre ved Institutt for biovitenskap ble nominert til Brageprisen i samme klasse, populærvitenskap for voksne og barn/ungdom. Hun har skrevet Det første mysteriet, om livet ditt før du ble født.
Les mer om boka: Kan underet forklares? (anmeldelse i Apollon).

Professor Geir Hestmark ved Institutt for biovitenskap har skrevet Istidens oppdager om Jens Esmark (1762-1839), som var professor i bergvitenskapene ved Det Kongelige Frederiks Universitet i Christiania. Boka er kommet med på en liste over årtusenets beste sakprosabøker, og Hestmark ble også nominert til Språkrådets språkpris for utgivelsen.
Les mer om boka: – Han hadde slett ingen planer om å oppdage Istiden

Hestmark har også gitt ut boka Hva er økologi i år.
– Jeg mener at en overdreven vekt på negativisme og dommedagsscenarioer kan føre til at folk gir opp, blir apatiske og handlingslammet. Jeg vil heller fortelle at det nytter, peke på suksesshistoriene og fremme en «can do»-holdning, sa han til Titan.uio.no.
Les mer om boka: Miljøforsker tror ikke på økokalypsen

Også professor Dag Hessen ved Institutt for biovitenskap ble nominert til Språkrådets språkpris, først og fremst for å være " en særs produktiv forfatter og formidler". I år har han gitt ut debattboka Sannhet til salgs om akademia, uavhengighet og markedskrefter, for å nevne noen stikkord.
Les mer om boka: Advarer mot å gjøre universitetene til "pølsefabrikker"

Forsker Henrik Svensen ved Institutt for geofag har gått 252 millioner år tilbake i tid i sin bok Stein på stein – der han leter etter svaret på hvorfor 90 prosent av livet på jorden forsvant.
Les mer om boka: Snur hver stein i jakten på verdens største masseutryddelse

Åsmund Husabø Eikenes, som er førstelektor ved MN-fakultetet, har skrevet boka Sprut. Mens britenes statsminister Winston Churchill kunne ikke love annet enn blod, svette og tårer da han skulle oppildne folket til innsats mot tyskerne, kan Eikenes varte opp med hele 54 kroppsvæsker i sin bok.
Les mer om boka: Blod, svette og tårer - og alle andre kroppsvæsker

Jon Larsen er gjesteforsker ved Institutt for geofag, der han forsker på stjernestøv. Han har skrevet boka Stjernejeger om sitt liv som kombinert jazzmusiker og amatørgeolog og om en oppdagelse av et skinnende sandkorn som etterhvert endret NASAs forståelse av mikrometeoritter.
Les mer om hva som skjedde: Fant stjernestøv – overrasket NASA-forskerne

Og hvis du ikke ga den til noen i fjor, en denne boka fortsatt like aktuell: Alt jeg vet om planter av Anne Hope Jahren.
Les mer om boka: Lab Girl har fått pris for bok om planter og kjærlighet
Vil du ha enda flere tips: Les om Onkel Toms hylle – matematikkprofessor Tom Lindstrøms bokblogg med litteraturtips for matematikk-interesserte.