Artikkel

Naturvitenskap

Tema: Naturvitenskap

tare, mat

Tare - en mulig milliardindustri

Du finner den allerede i iskrem og ølskum. Den kan bli fiskefôr, biodrivstoff, bidra til karbonlagring - eller til og med havne på middagsbordet dit. Nå kryper taren opp fra vannkanten.

Ann-Cecilie Larsen

I stjerneklassen

– Vi lager nye og eksotiske isotoper ved å skyte atomkjerner på hverandre. Slik oppsummerer Ann-Cecilie Larsen jobben som forsker ved Fysisk institutt. Men den handler også om Star Wars og Dr. Who.

Kari Kveseth, spesialrådgiver ved Kjemisk institutt

– Nå er det på tide med en nobelpris igjen!

Nå planlegges feiringen av 50-årsjubileet for den eneste helnorske naturvitenskapelige nobelprisen. – Det er verdensmesterskapene vi må sikte mot! Da må forskerne våre kanskje starte i kretsmesterskapene for å øve seg, men vi må hele tiden sikte høyere, sier Kari Kveseth.

Planteplankton

Fra mutasjoner til mangfold

– Vi har kartlagt historien til noen av de viktigste genene for celleform hos flere arter, sier forsker Anders Krabberød om sin nye studie.