Artikkel
Naturvitenskap
Tema: Naturvitenskap
Harde pakker fra formidlingsglade forskere
Årets boknyheter signert UiO-forskere passer perfekt under juletreet.
Ny bit er lagt i puslespillet om "Den store døden"
Det er ikke snakk om Svartedauden eller at dinosaurene døde ut. "Den store døden" er en hendelse i det geologiske tidsperspektivet, og den største av alle masseutryddelser på jorda. Vi er på slutten av perm-tiden for 252 millioner år siden.
60-year-old mystery of Sun’s magnetic waves is cracked by scientists
Scientists have succeeded in the groundbreaking discovery of why the Sun’s magnetic waves strengthen and grow as they emerge from its surface. This can help solve the mystery of how the corona of the Sun maintains its multi-million degree temperatures.
Forskere planlegger opptrapping av kampen mot overvekt og diabetes
Det er bedre for helsa å være aktiv og litt overvektig – "fit and fat" – enn å være stillesittende og slank. Hvorfor er det slik? Forskere ved Farmasøytisk institutt fronter nå en bred allianse som vil utvikle bedre behandlinger mot "parhestene" overvekt og diabetes, som er store og voksende folkesykdommer.
Nå skal det forskes mer i det glemte havområdet
Skagerrak og Oslofjorden ligger rett utenfor stuedøra for mange millioner mennesker i Norge, Sverige og Danmark, men det populære havområdet er slett ikke like godt utforsket som feks Barentshavet og Nordsjøen. Nå har seks forskningsinstitusjoner blitt enige om å samarbeide, fordi de vil finne ut mer om hva klimaendringer, forurensning og overfiske kan føre til i "det glemte havområdet".
«Gudepartikkelen» higgs er ikke lenger like mystisk
– Nå er vi blitt veldig godt kjent med higgsbosonet, sier professor Alex Read. Han har jaktet på elementærpartikkelen siden 1990-tallet og var med på den store oppdagelsen i 2012.
Indian authorities may have exaggerated claims of rising tiger numbers
India’s government claims that the population of tigers in India has reached 2,967 animals – more than a doubling of the 1,411 animals reported in 2006. But there is a problem: The conclusion is not backed by reliable evidence, according to a new scientific paper.
Studenter holder hjulene i gang i partikkelfysikkens Mekka
UiO-student Emma Wistrøm skal finne ut om xenon-isotopen Xe-129m kan gjøre nytte for seg som diagnoseverktøy.
Tidevannet kan sende torskeyngelen ut av kurs
Tidevannet kan ha overraskende mye å si for hvordan torskeyngelen blir ført fra Lofothavet til Barentshavet. Det kan ha betydning i valget av hvilke havområder som bør vernes mot mulig fremtidig oljeutvinning.
Med nordlys-rakett i bagasjen setter forskerne kurs for Svalbard
Visste du at vi har nordlys om dagen også? En forskningsrakett skal gjøre målinger inne i nordlyset som ligger over Svalbard på dagtid.
Kategorier
Aktuelt
Prestisje-stipend fra EU til fysikkprofessor Wojciech Miloch
Mest lest siste syv dager
Forskere planlegger opptrapping av kampen mot overvekt og diabetes
De fant «nettingstrømpene» som beskytter langvarige minner i hjernen
Prestisje-stipend fra EU til fysikkprofessor Wojciech Miloch
60-year-old mystery of Sun’s magnetic waves is cracked by scientists