Mobilnettene er som en kommunistisk planøkonomi

soeker2.png

Forrige uke hadde vi et utfall av Telenors mobilnett som var så stort at det endelig er gått opp for oss både hvor sårbare mobilnettene er og hvor avhengige vi er av dem. Utfordringen er at nettene er like sentralstyrte som en kommunistisk planøkonomi. Jeg synes de bærer preg av at de som designet arkitekturen i sin tid aldri tenkte seg at nettene skulle bli så viktige som de er blitt.

Videoen som bl.a. finnes på Teknisk Ukeblad sin side viser at det ble for mye trafikk for lokasjonsregistret 10 juni. Som jeg skrev her i fjor så er de vitale Home og Visitor Location Registers sentralt plassert - ikke så ulikt Sovjet der ingen beslutninger kunne tas uten at Moskva måtte involveres.

Den klassiske måten å øke pålitelighet på er ved duplisering. Siden vi har to og tildels tre mobilnett i Norge så er løsningen nærliggende, nemlig å tillate andres kunder i nettet. Post og Teletilsynet (PT) har derfor foreslått at 10000 utvalgte får nødprioritet slik at telefonene deres fungerer uansett hvilket nett som er tilstede.

Jeg håper mine lesere ikke synes jeg blir for etterpåklok når jeg trekker fram en post fra denne bloggen fra i fjor. 14 oktober skrev jeg under tittelen "Hvorfor kan ikke Netcom og Telenor samarbeide?

I utlandet får jeg et valg mellom omtrent alt det som er av mobilselskaper hvis jeg setter mobiltelefonen på manuelt valg av nettverk. Jeg kan ikke skjønne hvorfor ikke mobilaktørene i Norge også skal kunne samarbeide om mer enn nødfunksjoner. Altså at Telenors kunder kan bruke Netcoms eller Network Norways nett i krisesituasjoner og omvendt. Jeg ville ikke bli overrasket om bedrifter som er gått over til trådløs telefon ville være villige til å betale for dette.

Jeg synes fortsatt det er et godt forslag og det synes visst PT-direktør Willy Jensen også.