Designerne har gått løs på nerdeklokkene

theoneslim.png

Jeg har alltid hatt sansen for klokker. Som selvutnevnt nerd har jeg en spesiell fascinasjon for sære klokker med binære display eller slike som sier tiden i morsekode. Nå er slike klokker blitt designerobjekter. En av grunnene er nok at alle har mobiltelefon med klokke, så da kan design fremheves på bekostning av funksjonalitet i et armbåndsur. Se selv!

De fineste designene synes jeg klokkene til The One har, og her har jeg vist deres Slim Square. Den er litt komplisert med binært display, men tipset er at venstre side er time og høyre side minutt. Så må man legge sammen for å få hhv. time og minutt.

e8.jpg

Lexons E8 er en av de mer enkle å lese av. Den er laget av en designer og skal visst være patentert. Tiden vises i et slags desimalsystem. De to søylene til venstre er for timen og de to til høyre viser minuttene. Bare å telle opp. Det er jo hakket lettere enn å legge sammen. I hvert fall hvis man har dårlig tid og lurer på om toget er i rute.

Tokyflash er stedet for alle klokkenerder, her er nerdefaktoren minst like viktig som designen. Selv har jeg mest sans for morseklokken deres (trykk for å høre).

tokyoflash_morsecode_mod.jpg
Tokyflash' morseklokke

Dessverre er denne klokken gått ut av produksjon, av en eller annen uforståelig grunn var ikke markedet stort nok. Det kan óg være fordi det etter sigende var en feil i morselyden for et av sifrene, nerdemarkedet er ubarmhjertig når det gjelder slikt.

Som en hjelp til å lese av kan jeg røpe at det er to sifre for time til venstre, to sifre for minutter i midten og så står det PM til høyre. Morsekoden leses fra toppen og ned.

Men selv har jeg mest sans for morse på øret. Med trening så går det mye fortere å lese enn med øyet, så derfor har jeg spilt inn klokkeslettet her også - bare trykk på bildet. Verdensrekorden er på 75 ord pr minutt, der et ord er på 5 bokstaver, men min innspilling går bare med 21 ord pr minutt.

Alt arbeidet jeg la i å lære morse for endel år siden ga uttelling i form av et ekstra poeng på geek-testen jeg tok i dag. Selv scoret jeg 17.89668% og er dermed en ganske normal 'Geek'. (For ekte geeker må det være så mange desimaler i svaret ser det ut til.) I følge NRK beta er det 'geek pride day' i dag, 25. mai, så da passet det jo bra med disse klokkene akkurat nå.

Men jeg har to spørsmål til nerdene og geekene blant leserne:

  • Det er sikkert andre vakre, nerdete eller sære klokker jeg burde ha tatt med, så kom med dem!
  • Hvor mye viser egentlig disse klokkene?

Det siste har jo med design av brukergrensesnitt å gjøre, en viktig del av informatikken.