Mortens blogg om forskning og utdanning
Morten Dæhlen Mortens blogg om forskning og utdanning

Bloggen til Morten Dæhlen

SolcellerPåTaket-2

Variasjoner i solinnstråling

Strømproduksjon fra solceller er avhengig av solinnstråling. Det finnes flere variable som påvirker produksjonen, f.eks. temperatur, men de store variasjonene er at innstrålingen varierer med årstidene og om det er skyer/skygger eller ikke mellom sola og solcellepanelene. Her er et lite bilde på hvordan disse variasjonen arter seg?

Sirius-adnanlatif

Den sjette November-konferansen

November-konferansen i Brasil arrangeres som seg hør og bør i november. Deltagelsen i år var rekordhøy og samarbeidet mellom forskere ved brasilianske og norske institusjoner begynner å bli omfattende, både i form av at nye forskningsresultater presenteres og at nye prosjekter defineres. Det var ikke slik da dette startet for 5 år siden.

NORA-styre

NORA er i gang

NORA (Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium) er nå i gang med sin virksomhet. Formålet med NORA er å styrke norsk forskning og utdanning innen kunstig intelligens, maskinlæring og robotikk, samt andre tilstøtende fagområder relevant for utvikling av anvendelser som sorterer under begrepet kunstig intelligens.

temperatur, klima

Det har lenge vært alvorlig, men nå er det skikkelig alvor

I disse dager flommer det over av vann i øvre del av Gudbrandsdalen, langs vassdrag på Vestlandet og i Aude-området syd i Frankrike. Klimaendringene skyter fart, og det skjer fra Arktis i nord til Antarktis i sør. Et drama verden aldri har sett maken til, spiller ut sine scener!

Fri forskning

Ikke gjør som Hagenutvalget sier

Vi advarer mot å regionalisere forskningsfinansieringen fordi det vil redusere kvaliteten i norsk forskning og svekke norsk næringslivs konkurranseevne.

Munch solen

Kreering i Aulaen - 20. september 2018

Nok en gang har jeg hatt gleden av å holde tale til våre ferske doktorgradskandidater. Denne gangen med en innledning om utfordringer og muligheter knyttet til de klimaendringer vi opplever og ser komme i årene som kommer.

Digital21-robotikk

Digital21 - Digitale grep for norsk verdiskaping

Digital21-rapporten er nå overlevert statsråd Torbjørn Røe Isaksen. Overleveringen skjedde på Universitet i Oslos i robotikk-gruppa lokaler ved Institutt for informatikk. Statsrådet fikk også møte to av våre studenter som demonstrerte noe av det som skjer i forskningsfronten innen robotikk og lærende systemer.

Makrofag fotografert med kryoelektronmikroskopi

Lengre linjer i forskningspolitikken

Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning er under revisjon og ny versjon forventes å komme i løpet av høsten. Jeg spekulerer litt her om hva vi kan forvente oss av endringer i forhold til den opprinnelige planen.

SolcellerPåTaket-2

Mye sol gir mye (bærekraftig) energi

En solrik sommerferie er snart over og det er tid for årets siste ferieblogg. Den handler selvfølgelig om sommerens litt nerdete syssel ved Myrasundet, nemlig ulike studier av produksjon og forbruk av strøm direkte fra sola.

Forskningstokt

Vi ses i Arendal!

Ferien er snart over, og om snaue 14 dager vil Det matematisk-naturvitenskaplige fakultet for første gang delta på Arendalsuka! Vi tar med oss forskere, studenter og formidlere til Norges største politiske møteplass. Møt oss på Arendalsuka 2018!

Morten Dæhlen

Leder for Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo. Opptatt av forskning og utdanning innen naturvitenskap, teknologi, og matematikk, og hva realfagene betyr for samfunnsutviklingen.

…Les mer
Blogger jeg leser
Mest lest siste syv dager