Mortens blogg om forskning og utdanning
Morten Dæhlen Mortens blogg om forskning og utdanning

Bloggen til Morten Dæhlen

algoritmer

Mer systematisk innføring av algoritmekunnskap i skolen!

Vi bruker algoritmer mange ganger om dagen og vi blir utsatt for algoritmer mange ganger om dagen,  når vi er på sosiale medier, handler på nettet, søker etter informasjon, kjører bil, osv. Er det på tide med en mer systematisk innføring i algoritmekunnskap og algoritmisk tenkning skolen?

Digitaliseringsbølge

Den femte digitaliseringsbølgen - fra data til innsikt

Det snakkes og skrives mye om digitalisering om dagen. Her er en oppsummering av et foredrag jeg holdt om digitalisering for næringslivsledere på Kongsberg rett før ferien. Jeg tillot meg også å spekulere litt rundt den neste store digitaliseringsbølgen - den sjette!

Gruppearbeidende studenter

Programmering som integrert del av undervisningen i matematikk og naturfag

I diskusjonen om digitalisering av undervisningen i skolen har matematiker Emil Mogstad et godt innlegg i Aftenposten 16. juli. Der peker han på de pedagogiske muligheter som ligger i koblingen mellom matematikk og programmering. Her er en kort kommentar der vi utdyper vår støtte til Mogstad.

jasmin

Tanken på farten

I det øyeblikket aktive hverdager blir ferie, siger det på en underlig følelse av tilfredshet. Selv om jeg har ”verdens beste” jobb, er det noe spesielt med ferie, og særlig sommerferie. For meg starter denne ferien akkurat nå - her jeg sitter og tenker på toget fra Oslo til Tønsberg.

ICCE2017

The 16. International Conference on Chemistry for the Environment

This week the University of Oslo is hosting the 16. International Conference on Chemistry for the Environment. Yesterday, I had the pleasure of giving a short opening speach to the participants. Here is my short opening speach pointing out the importance of chemistry in relation to the United Nations 17 sustainability goals.

BirkelandStørmer

Da nordlyset ble begripelig

I dag starter Birkelandjubileet med skoleelever fra videregående skole og åpning av nordlysutstilling på Teknisk Museum.  Elevene skal få en eksklusiv sniktitt noen timer før utstillingen offisielt åpnes i kveld. Jubileet fortsetter i Universitetets aula i morgen, i Gamle festsal og i Videnskapsakademiet på torsdag. Lørdag og søndag er det nordlyshelg på Teknisk museum.

Munch solen

Kreering i Aulaen - 8. juni 2017

For 18. gang har jeg hatt gleden av å skrive og holde talen til våre ferske doktorgradskandidater. Dette skjer i Aulaen innrammet av Edvard Munchs fantastiske malerier. Her kan du lese talen og få et lite innblikk i hva vi driver med innen realfag og teknologi ved Universitetet i Oslo. Tar du deg tid til å lese alle de foregående talene, som du finner her på bloggen, får du en imponerende serie av korte glimt inn i den omfattende og mangfoldige kunnskapsproduksjonen som foregår ved Univiversietet i Oslo.

yara birkeland

Om det å møte fremtiden, sammen!

Hvordan skal vi produsere (nok) mat i fremtiden? Hvordan blir hverdagen for fremtidens bonde?  Hva er Yara Birkeland? Hvilke muligheter finnes i nye løsninger på fremtidens globale utfordringer? Dette er noen av spørsmålene som blir berørt under konferansen ”Facing the future together”, som arrangeres i Aulaen den 14. juni 2017. Meld deg på og møt opp!

Vil vi noengang få en "babelfisk"?

Etter å ha forberedt en tale på norsk, oppdaget jeg kvelden før jeg skulle holde talen at den måtte holdes på engelsk. Den måtte oversettes i løpet av noen sene kveldstimer, og jeg kastet meg over et velkjent nettsted som oversetter tekst. Resultatet ble overraskende bra, og jeg sparte anslagsvis to timers arbeid (som i stedet ble benyttet til nødvendig soving)!

Mats ved Fram

Offisiell åpning av FRAM og NIRD

Jeg har i dag, på vegne av styret i UNINETT SIGMA2, holdt tale ved åpningen av det nye nasjonale tungregneanlegget FRAM og det nye nasjonale datalagringsanlegget NIRD i Tromsø. Universitetet i Tromsø er vertskap for anleggene, og her kan du lese min tale. På åpningen presenterte senterlederne Trygve Helgaker og Mats Carlsson to av våre nye sentre for fremragende forskning, som begge vil være storbrukere av de nye anleggene.