""

Fisk, nøtter og tran er viktige kilder til superfettsyrer. Foto: Colourbox

Kroppens superhelter redder deg fra fare

Superfettsyrene dine er alltid på vakt, klare til å redde deg. Men betennelsen de lager har også en mørk side.

Artikkelen er skrevet av Firi Adam

Rødhet. Hevelse. Varme. Smerte. Dette er de fire klassiske symptomene på betennelse og kroppens forsøk på å redde og holde deg frisk.

Disse symptomene var allerede beskrevet for 2000 år siden, av den romerske legen Aulus Cornelius Celsus. I dag vet vi at betennelsen er regulert av fettsyrer.

Fettsyrene inngår i kroppens energilager, men de er også mye mer. Nyere forskning har avslørt at noen omega-3-fettsyrer er viktige for å kontrollere og bekjempe betennelser. Hvordan kan disse fettsyrene hjelpe deg i å bekjempe betennelser?

""
Firi Adam er masterstudent ved Kjemisk institutt. Artikkelen er skrevet som en del av formidlingskurset MNKOM.

Kroppens superhelter

Omega-3-fettsyrene du får i deg gjennom fisk, nøtter og tran, blir omdannet til det jeg liker å kalle for superfettsyrer. Egentlig heter de spesialiserte pro-oppløsende mediatorer (SPM).

Alle superhelter har superkrefter, noen er supersterke mens andre kan fly. Superfettsyrene, derimot, de kan bekjempe dødelige celler og løse opp betennelser. De virker på prosessen som kommer deg til unnsetning når du snubler og skader deg eller når du får en bakteriell infeksjon.

Superfettsyrene bidrar til å stanse betennelsen før den går ut av kontroll.

Hva skjer når du skader deg?

Alarmen slås på i det du faller og spjærer huden mot asfaltkanten. Signaler sendes febrilsk frem og tilbake i kroppen. Ett av signalene aktiverer betennelsen ved å vekke kroppens forsvarsmekanismer. Dine hvite blodceller strømmer til såret med en eksplosiv entusiasme for å bekjempe inntrengere og hissige celler.

I mellomtiden begynner såret å hovne opp, og det blir rødt som en moden tomat. Varmen brer seg kjærlig helt til den omfavner såret. Så tar smerten over. Dette er de fire klassiske symptomene på betennelse.

Men det ender ikke her. Betennelsen falmer ikke sakte, men sikkert av seg selv, slik forskerne engang trodde. Tvert imot viser ny viten at dette er en jobb for superfettsyrene. De aktiverer oppløsningen av betennelsen ved å tilkalle store, døsige spiseceller.

Spisecellene drar seg ut av blodbanen og glir ned til såret ditt. Her spiser og spiser de til såret ditt blir tømt for fremmede celler, døde celler og hvite blodceller. Endelig. Nå er såret ditt renset, ny hud brer seg og fyller tomrommet. Kroppen din gjentar så sin normale funksjon til neste gang du skader deg.

Kronisk betennelse – kroppens kjeltringer

Nå kan du slappe av med den betryggende kunnskapen om at dine superfettsyrer alltid er på vakt, klare til å redde deg. Men, visste du også at betennelsen har en mørk side? En side som er assosiert med flere kjente sykdommer, som kreft, Alzheimers sykdom og diabetes, bare for å nevne noen.

Kronisk betennelse oppstår dersom betennelsen vedvarer og blir ukontrollert. Tidligere har forskere og leger blokkert betennelsen for å unngå at den blir kronisk, men i dag vet forskerne at oppløsning er den riktige veien å gå. Vi vil jo ikke hindre betennelsen, vi vil bare ikke at den varer lenger enn den må.

Superfettsyrene – basis for fremtidens medisiner?

I dag er det mye forskning som er dedikert til spesialiserte pro-oppløsende mediatorer, altså superfettsyrene, både nasjonalt og internasjonalt. Dagens forskning tyder på at oppløsning av betennelse er et viktig trinn for å forstå og eventuelt behandle en rekke humane sykdommer med kronisk betennelse.

Men det er fortsatt mye vi ikke vet om fettsyrer og deres rolle. Det blir spennende å se hvilke uoppdagede fortellinger og funksjoner videre forskning vil belyse. Kanskje fremtidens medisiner vil være basert på superfettsyrer?

Kilde:

Fullerton og Gilroy: Resolution of inflammation: a new therapeutic frontier. Nature Reviews, Drug Discovery, mars 2016.