Image
""

Er det egentlig noen forskjell på hvitt og brunt sukker? Foto: Colourbox

Er brunt sukker sunnere enn hvitt sukker?

For mye sukker er ikke bra. Men er det lov å håpe at det er litt mindre ille med brunt sukker enn med gjennomraffinert hvitt sukker?

Det er lett å tenke at brunt sukker er litt sunnere enn hvitt sukker. I det minste at det er litt mindre usunt. Men er det egentlig noen forskjell?

– Vi har en slags innebygget forståelse av at det må være en forskjell, at den ene er naturlig den andre ikke er naturlig. Men det er egentlig ingen forskjell, sa kjemiker Carl Henrik Gørbitz da spørsmålet ble besvart av ekspertpanelet i NRKs vitenskapsporgram Abels tårn.

– Det er det samme molekylet. Det er de samme atomene, sa Gørbitz, som er direktør ved UiO:Livsvitenskap.

Hvor kommer det brune fra?

Noen små forskjeller er det, riktig nok. De har ikke så mye med sunnhet å gjøre, men det er de som gir brunfargen til det brune sukkeret.

– Det som skiller brunt sukker fra hvitt sukker, er at det brune inneholder lite grann i tillegg. Det brune er et stoff som heter melasse. Det er et restprodukt fra sukkerproduksjonen og brukes blant annet til produksjon av dyrefôr, fortalte Gørbitz.

– Problemet med sukker er ikke at det er hvitt, ifølge kjemiker Carl Henrik Gørbitz. Foto: UiO

– Melasse er en slags ubestemmelig blanding av forskjellige typer sukker. Det inneholder lite grann B-vitaminer og litt mineraler, men du får likevel med deg alt det som er skadelige med hvitt sukker.

Det er altså ingen god idé i å spise brunt sukker for å få i seg vitaminer.

LES OGSÅ: Smaker ulike typer salt forskjellig?

Hvordan lages brunt sukker?

Brunt sukker kan fremstilles på to ulike måter. Den ene metoden er å stoppe raffineringsprosessen litt før sukkeret er blitt helt hvitt.

– Den andre måten er at du tar ferdig raffinert hvitt sukker og tilsetter litt av det brune igjen. Det meste som selges av brunt sukker lages på denne måten, sa Gørbitz.

Fakta

Abels tårn

Sammen med programleder Torkild Jemterud svarer tre forskere på spørsmål fra lytterne om hvordan verden henger sammen.

Abels tårn går på NRK P2 hver fredag mellom klokka 9 og klokka 11. Programmet blir også publisert som podcast.

Her finner du alle Abels tårn-sendingene

Du kan teste hvordan det brune sukkeret ditt er laget ved å røre det litt rundt i vann.

– Hvis krystallene fortsatt er brune når du skyller brunt sukker i vann, så er det den første typen. Hvis du kan skylde bort det brune, tyder det på at krystallene egentlig er hvite, sa Gørbitz.

Brunt sukker består av 97 prosent hvitt sukker og tre prosent andre ting. Men siden dette andre også inneholder mye sukker, er den totale andelen enda høyere enn de 97 prosentene. For sunnheten din har det derfor lite å si hva du velger.

– Problemet med sukker er ikke at det er hvitt. Problemet med sukker er at vi får i oss for mye av det, sa Gørbitz.