""

Boka er tankevekkende og ytterst aktuell og er skrevet med et uttrykkelig ønske om å engasjere sitt publikum og inspirere til handling, skriver juryen om Dag O. Hessens «Verden på vippepunktet». Foto: Amund Aasbrenn/UiO

2 x Brageprisen til Dag O. Hessen

Biologiprofessor Dag O. Hessen har vunnet årets Bragepris – attpåtil to stykker. Boka «Verden på vippepunktet» er uvanlig populær til å være sakprosa.

– Det er vanskelig å finne ord på sånne anledninger. Jeg tror det eneste som dekker det, er overveldende, sier Hessen til NTB.

Han fikk både prisen for sakprosa og hedersprisen.

Til Khrono sier Hessen: — Hedersprisen visste jeg ikke at fantes engang. Sakprosa-prisen hadde jeg tross alt regnet meg fram til at jeg hadde en 25 prosent sjanse for å vinne, men å vinne hedersprisen... Nei, jeg er overlykkelig.

Sakprosa-prisen fikk han for boken Verden på vippepunktet . Juryen skriver blant annet: «Vinneren har flere sakprosautgivelser bak seg, og er en svært god formidler med evne til å opplyse og underholde. Språket flyter lett både i framstillinger av tyngre teoretisk stoff og i lettere anekdoter, sammenligninger og eksempler. Boka får bred appell gjennom en vellykket balansegang mellom ulike syn. Den sammenfatter og tilgjengeliggjør et komplekst felt samtidig som den nyanserer den polariserte politiske debatten.»

Om hedersprisen, som ikke deles ut fast, lyder begrunnelsen:

«For å kunne videreutvikle et demokrati bygget på kunnskap, kritisk refleksjon og medvirkning, er vi som samfunn avhengig av at akademisk ansatte ved våre universiteter og høyskoler formidler sin forskning på måter som oppleves tilgjengelige for resten av befolkningen. I en tid der vi får overflod av informasjon, ønsker Brageprisen i år å fremheve hvor avgjørende det er at vi har kompetente forfattere som evner å skille mellom fakta og «fake» og som skriver bøker basert på vitenskapelige og kildekritiske metoder. Årets hedersprisvinner representerer i forbilledlig grad en slik virksomhet gjennom faglig tyngde og personlig entusiasme. Hedersprisvinneren har siden debuten som sakprosaforfatter på slutten av 1990-tallet utgitt i gjennomsnitt én bok hvert år, rettet mot ulike målgrupper og i samarbeid med en rekke forlag. Temaene har vært varierte, men har gjennom forskjellige innfallsvinkler kretset rundt brennbare og aktuelle områder som biologi, klima, miljø og filosofi. I 2020 har prisvinneren utgitt to bøker som viser spennet i hans formidlingsiver: én faktabok for barn om insekter og småkryp, og én bok om klimasaken, der han appellerer til oss alle om å bidra til at verden vipper ned på riktig side i en utfordrende tid. Som NRK sa i sin anmeldelse av sistnevnte bok: Gi oss flere (…) slike bøker, og flere slike professorer.»

Brageprisen ddeles ut av stiftelsen Den norske bokprisen, som har som formål å hedre gode norske forfatterskap og skape interesse for norsk litteratur. Vinnerne får 75.000 kroner og en Bragestatuett laget av kunsternen Børre Larsen.

Uvanlig populær bok

Førsteopplaget av Verden på vippepunktet satte en slags norsk rekord da boka ble utsolgt fra forlaget i løpet av tre dager.

– Vi har aldri opplevd noe liknende før. Det er rett og slett unikt at en sakprosabok har så stor etterspørsel, sa forlagskonsulent Gine Jonassen i Res Publica til Titan.uio.no. Da førsteopplaget forsvant, bestilte forlaget straks 3000 nye eksemplarer fra trykkeriet, men også det opplaget var stort sett solgt før bøkene kom til forlagets lager. Les mer om dette og boka i Titan.uio.nos intervju med Hessen: – Nei til klimagasser er ja til framtida

Hessen var nylig på festivalen Popvit og snakket om boka og naturen, du kan se videoforedraget her: Hva er naturen verdt?

Han har også vært med i UiOs podkast Universitetsplassen: Klima- og koronakrise – hvor vipper verden etter dette?

Tror på løsninger

Tror du nå at Hessen er en pessimistisk dommedagstype, er svaret nei:

– Neida. Verden går ikke under, og menneskeheten kommer til å klare seg. Hvis jeg ikke trodde det, var det jo ingen grunn til å stå opp om morgenen for å jobbe med løsninger. Da hadde vi isteden danset på øverste dekk, som de gjorde på Titanic. Men selv om verden ikke går under, er det faktisk slik at det haster med å få kontroll på klimagassutslippene og raseringen av naturen, sier Hessen.

Og en av grunnene til å slåss for naturen er, som han sa i en av Titans mest populære saker: – Naturen er en gratis, verdifull og bivirkningsfri lykkepille

LES OGSÅ: For to år siden gikk Brageprisen til en annen forsker ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på UiO: Anja Røyne har vunnet Brageprisen

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt