""

Stipendiat Karoline Kvande viser kunnskapsminister Henrik Asheim en reaktor som er bygget ved I-lab. Foto: Eivind Torgersen/UiO

Laboratoriet som bygger instrumenter for Nasa, Esa og Cern, skal oppgraderes

Instrumentlaboratoriet (I-lab) ved Universitetet i Oslo får 39 millioner kroner fra Kunnskapsdepartementet.

– Dette blir viktig for fremtidige studenter og forskere. Det er gledelig at vi får en så stor sum slik at vi kan komme i gang, sier UiO-rektor Svein Stølen.

I-lab har bygget en værmeldingsmodul til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Oppfinnelse som blant annet skal sørge for bedre romværmeldinger.

Laboratoriet lager også implantater og måleutstyr til medisinske forsøk, undervannsutstyr, måleutstyr som skal fly på satellitter og raketter for Nasa og Esa. Og de lager deler til oppgraderingen av detektorsystemer til Cern.

Statsråd Henrik Asheim (til venstre) og UiO-rektor Svein Stølen markerte tildelingen på katalyse-laboratoriet på Kjemisk institutt. Foto: Eivind Torgersen/UiO

Midlene fra Kunnskapsdepartementet forutsetter at UiO går inn med minst like mye i finansiering selv. Totalt er kostnadene for nye rehabiliterte lokaler med plass nok til instrumenter, forskere og studenter, beregnet til 140 millioner kroner.

– Vi har behov for å lage spesialinstrumenter og deler til instrumenter i tett samarbeid med våre lokale instrumentmakere. Å lage egne instrumenter som få eller ingen andre har, gir oss et konkurransefortrinn på den internasjonale forskningsarenaen, sier instituttleder Einar Uggerud ved Kjemisk institutt.

– Det er viktig at Instrumentlaboratoriet nå vil få tidsriktige og velegnete lokaler, sier Uggerud.