Norsk mobiltelefonteknologi

250px-galaxy_s2_three_views.png
Samsung Galaxy SII (Wikipedia Commons)

Etter mange år med lite nyvinning i Norge når det gjelder mobiltelefoner ser det endelig ut til å skje noe. Det er ihvertfall to firmaer som nå er aktive i Norge innenfor hardware/software for mobiltelefoner: Arm og Atmel og deres avdelinger i Trondheim.

Den nye Samsung Galaxy S II som har fått kjempekritikk kommer med grafikk som er en av markedets raskeste. Mali grafikkprosessoren er utviklet i Trondheim, på Arms senter der. Dette senteret het tidligere Falanx og ble kjøpt av det britiske selskapet Arm i 2006 nettopp pga kompetansen på 3D grafikk. Med Mali er det blitt støtte for bl.a. OpenGL på mobiltelefoner.

Atmel har et senter i Trondheim for berøringsskjermer og mikrokontrollere med 150 ansatte og denne delen av Atmel er den raskest voksende for tiden. Deres maXTouch-teknologi brukes i mange av konkurrentene til Apples Iphone, bl.a. Samsung, HTC og Nokia. Siden forløperen Samsung Galaxy S er basert på maXTouch, så går jeg ut fra at Galaxy S II også er det.

Når det er snakk om hvem som har gjort det bra innenfor mobiltelefonteknologi så har vi alltid følt oss i 2. divisjon i skyggen av Finland og Sverige. Vårt svar på Nokia og Ericsson var en gang Simonsen Elektro. De gjorde det bra på NMT-telefoner men forsvant i 1998. Det var mange ting i vår telekomhistorie etter krigen som talte mot å lykkes med slik industri i Norge i følge 1. am. Sverre Christensen ved BI som tok sin doktorgrad på dette. Et lite blaff var likevel Magcom som forsøkte seg på GSM-telefoner, men bare klarte å holde på noen få år, i 2002 var det slutt.

Det viktigste bidraget til mobiltelefoni fra Norge kom nok fra professor Torleiv Maseng og hans team på SINTEF, som foreslo det som nå er GSM-systemets metode for digital transmisjon. I 1987 vant deres forslag for kanalestimering og kombinasjon av utjevning, feilkorreksjon og modulasjon gehør og ble vedtatt som standard.

Historien til norsk mobiltelefoni finnes godt beskrevet hos Amobil fra 2008, men denne artikkelen har en lett pessimistisk tilbakeskuende undertone. Men nå, med disse to avdelingene av de store internasjonale firmaene Arm og Atmel, ser det ut til å være laget en rammeverk som gjør at norske talenter igjen kan få utfolde sin kreativitet på mobiltelefonfeltet.

[Bilde av Samsung Galaxy S II fra Wikipedia Commons]