Bare filialer i norsk high-tech industri

Rett før helgen ble det kjent at det danske vindkraftselskapet Vestas kjøper norske Ocas. Ocas ble startet i 2000 har laget et radarbasert system for å varsle fly så de ikke skal kjøre i hindringer som kraftkabler og vindturbiner. Dette er enda et eksempel på et norsk firma som ender opp som en filial av et større utenlandsk selskap. Av nystartede firmaer er det jo bare en liten del som klarer seg, 10% eller noe slikt. Men av disse igjen ser det ut til at de fleste ender med å bli en slik filial.

Av Sverre Holm
Publisert 9. okt. 2011
Rett før helgen ble det kjent at det danske vindkraftselskapet Vestas kjøper norske Ocas. Ocas (Obstacle Collision Avoidance System) som ble startet i 2000 har laget et radarbasert system for å varsle fly så de ikke skal kjøre i hindringer som kraftkabler og vindturbiner.

Dette er enda et eksempel på et norsk teknologi- eller IT-firma som ender opp som en filial av et større utenlandsk selskap. Av nystartede firmaer er det jo bare en liten del som klarer seg, 10% eller noe slikt. Men av disse igjen ser det ut til at de fleste ender med å bli en slik filial.

Det er akkurat som om vi ikke har penger nok til å finansiere slike nystartede firmaer i Norge. Men kanskje enda mer så har vi for lite miljø og dermed ikke kompetanse nok til å plukke ut vinnerne.

Andre eksemplerer:

  • Arm, de som lager prosessoren i mange av de mobile enhetene vi omgir oss med, kjøpte Falanx i 2006 for å styrke seg på 3D grafikksiden. Resultatet ser vi nå i Samsung Galaxy S II.
  • Året før ble Chipcon, spesialisten på strømgjerrig hardware for trådløs kortholdskommunikasjon (ZigBee), kjøpt av Texas Instruments.
  • Det største oppkjøpet skjedde i fjor da nettverksfirmaet Cisco kjøpte videokonferanseselskapet Tandberg.
  • I 2008 ble søkeselskapet Fast kjøpt av Microsoft.

Er det bra at disse firmaene ender opp på denne måten? På en måte så ville det ha vært fint om vi kunne klare både å starte og drive levedyktige høyteknologi-firmaer i Norge. I noen bransjer gjør vi nok det, kanskje særlig der vi har store klynger, slik som innenfor oljevirksomhet, men ikke når det kommer til IT. På den annen side, det er kanskje ikke så galt å være en filial av et stort og veldrevet utenlandsk selskap hvis alternativet er å leve fra hånd til munn i årevis?

Bilde fra Wikipedia Commons ved bruker user:pschemp