Image
""

Det er bra trykk i dette utbruddet på Geldingadalir-vulkanen på Island. Foto: Gestur Leó Gíslason/Colorbox

Hva er det som presser lavaen opp av en vulkan?

Hvorfor sender noen vulkaner stråler med lava til værs mens andre lar den flyte stille ned langs fjellsidene?

Glødende lava kan se skummel ut selv når den flyter pent og rolig nedover langs siden av en vulkan. Litt mer skremmende er det kanskje med nærbilder av lava som bobler på overflaten, for ikke å snakke om en stråle med rødglødende lavasprut.

Men hva er det som gjør at lava oppfører seg så forskjellig? Hva er det som gjør at den noen steder nærmest eksploderer opp fra bakken?

– Forklaringen er overraskende enkel. Det har med vann å gjøre, sa geolog Henrik Svensen da NRK-programmet Abels tårn svarte på spørsmålet.

Henrik Svensen er forsker ved Institutt for geofag. Her foran 300 millioner år gamle vulkanganger på Blindern i Oslo. Foto: Eivind Torgersen/UiO

Veldig stor forskjell på vann og vanndamp

– Skal vi forstå vulkanutbrudd, må vi nemlig forstå rollen til vann i magma, sa Svensen.

Magma er navnet på de smeltede steinmassene mens de fortsatt befinner seg under overflaten. Når de strømmer, bobler eller spruter ut, kaller vi det lava.

– Vann kan løse seg i magma på samme måte som salter kan løse seg i vann. Men når magma stiger opp mot overflaten, vil dette vannet skilles ut som en vanndamp. Den vil ikke være løselig lenger når trykket synker, forklarte Svensen.

Det enorme trykket langt nede i bakken holder vannet på plass. Selv om det er fryktelig varmt, blir det ikke til damp, rett og slett fordi det ikke er plass.

– Det er en enorm forskjell mellom volumet til vann som er oppløst i magma og volumet av vanndamp. Når trykket forsvinner, strømmer vanndampen ut. Det er rett og slett vanndamp som driver disse utbruddene, sa Svensen.

Det kan sammenlignes med en brusflaske som har humpet og ristet på veien hjem fra butikken. Så lenge korken er på, er trykket høyt nok til å holde boblene i sjakk. Men når du skrur opp korken, synker trykket brått, og gassen spruter ut. Med seg tar den også væske som søler ut i fanget eller på kjøkkenbordet.

Fakta

Abels tårn

Sammen med programleder Torkild Jemterud svarer tre forskere på spørsmål fra lytterne om hvordan verden henger sammen.

Abels tårn går på NRK P2 hver fredag mellom klokka 9 og klokka 11. Programmet blir også publisert som podcast.

Her finner du alle Abels tårn-sendingene

Ulike typer magma

Magma finnes i mange varianter og sammensetninger. Det er forklaringen på hvorfor den oppfører seg så forskjellig når den kommer ut på overflaten.

– Noen typer magma har mye mer vann i seg enn andre, og de får da mye kraftigere utbrudd.

Magmatypene som blir til granitt når de størkner på overflaten, har for eksempel veldig mye vann i seg. Opptil ti prosent av vekten kan være vann. De er med andre ord veldig eksplosive.

– Magmatypene som har veldig mye vann, er seigere enn andre typer. Når først utbruddene skjer, så slynges alt ut i luften, sa Svensen under Abels tårn-sendingen.