""

Her vil det snart bli en fuktig ring på bordet. Hvor kommer den fra? Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hvorfor blir det vått på utsiden av glasset?

Hva skjer når et glass iskaldt vann blir fuktig på utsiden og etterlater seg en våt ring på bordet? Vannet kan vel ikke trenge gjennom glasset?

For å ta det siste først: Nei, vannet kan ikke komme seg gjennom glasset. Det kan du teste selv med et glass iskald appelsinjuice.

– Selv om det er appelsinjuice i glasset, kommer det ikke en ring med appelsinjuice på bordet. Det vil fortsatt være en ring av vann, sa fysiker Vidar Skogvoll fra Universitetet i Oslo da NRK-programmet Abels tårn tok opp spørsmålet.

– Vannet kommer ikke fra innsiden av glasset. Det kommer fra vannet i lufta rundt glasset som har kondensert, forklarte Skogvoll.

Vanligvis oppstår kondensasjon når gass blir avkjølt til væskeform, men kan også oppstå hvis gassen blir komprimert under høyt trykk.

Vidar Skogvoll er stipendiat på Fysisk institutt. Foto: UiO

Enkel hverdagsfysikk

I lufta rundt oss – og rundt et iskaldt vannglass – er det alltid en viss mengde vanndamp. Det er dette som kalles luftfuktighet, og den vil variere avhengig av blant annet temperatur.

– Jo varmere lufta er, jo mer fuktighet kan lufta holde på, sa Skogvoll.

Og det er nettopp temperaturen som forklarer den fuktige utsiden av glasset.

– La oss si at det er 20 grader i lufta. Da er det en viss mengde vann lufta klarer å holde på. Når du setter et glass isvann på bordet, så vil det kjøle ned lufta akkurat rundt glasset.

– Da klarer ikke lufta rundt glasset å holde på fuktigheten lenger, og noe av denne fuktigheten må gå over til å bli flytende. Den kondenserer på glasset, det blir fuktig på utsiden, og så renner det ned og danner en ring på bordet, forklarte Skogvoll.

Frustrerte brillebrukere

Folk som bruker briller er sikkert godt kjent med en annen effekt av det samme fenomenet.

– Hvis man har vært ute en kald vinterdag og brillene har blitt veldig kalde og så går inn i et rom hvor det er høy temperatur og veldig fuktig, så vil lufta rundt brilleglassene kjøles ned. Da går vanndampen over til å bli flytende, og man får dugg på brillene og ser ingenting, forklarte Skogvoll.

Dette er noe brillebrukere har blitt godt kjent med under koronaepidemien. Noe fysikeren selv skriver under på.

– Noe av det verste for meg under koronaepidemien har vært å bruke briller og munnbind samtidig. Da sitter du på T-banen og puster fuktig varm luft fra munnen som treffer de kalde brillene, og så dugger det på brillene.

Abels tårn

Sammen med programleder Torkild Jemterud svarer tre forskere på spørsmål fra lytterne om hvordan verden henger sammen.

Abels tårn går på NRK P2 hver fredag mellom klokka 9 og klokka 11. Programmet blir også publisert som podcast.

Her finner du alle Abels tårn-sendingene

Du svetter ikke så mye som du kanskje tror i badstua

Bilførere er godt kjent med effekten av kondensasjon, blant annet når frontruta blir tett av dugg når du kjører inn i en tunnel.

Men du har kanskje ikke tenkt over at det samme skjer når du steker deg selv i en badstue? Kroppen blir fuktig og våt, og det er lett å tenke at fuktigheten kommer innenfra som svette.

– Man svetter mye i badstua, men veldig mye av det vannet man får på kroppen når man sitter i badstue, er vann fra lufta som har kondensert på kroppen.

Selv om kroppen din kjennes varm, er den mye kjøligere enn lufta rundt. Dermed kjøles lufta ned nærmest huden, og tvinger noe av vanndampen over i flytende form.