Image
Kronikk på forskning.no 17.2.2016

En positiv rolle i naturvitenskapens historie

"Bak forskning.nos argumentasjon kan vi ane en velkjent fortelling om dyp konflikt mellom kirken og naturvitenskapen. Men denne fortellingen finner lite støtte i historievitenskap, skriver tre naturvitere i denne kronikken."

For et par uker siden ble jeg invitert med av Anders Kvellestad, forsker ved Stockholms Universitet og Gry Merete Tveten, forsker ved UiO (begge fysikere) til å bidra til en kronikk på forskning.no. Det er Anders som har koordinert skrivingen av denne kronikken, selv om mitt navn av en eller annen grunn er havnet øverst på forskning.no - kanskje fordi mitt etternavn er først i alfabetetet?

En av kildene våre, i tillegg til en bakgrunn fra lesing av vitenskapshistorie i en årrekke, er Morten Fastvolds "Humanistiske myter – Kunsten å sjekke en god historie". 

Didrik Søderlind skriver følgende om akkurat den artikkelen: "Mytene deles dessverre av mange andre også, siden de har sneket seg inn i kulturen og blitt sånne ting som "alle vet". Men anliggendet til Fastvold (og Humanist, der jeg er redaktør) er å bidra til kritisk selvrefleksjon i egne rekker."

Les vår kronikk her: Kirken har spilt en positiv rolle i naturvitenskapens historie.