Image

\"Trail of Souls\" spiller i Aulaen.

Lørdagsrefleksjoner(33): Søkertall og forskningsformidling

Det er en litt småsur vind fra nordvest, så jeg valgte ikke å sette ut på årets første padletur i ettermiddag. Ettermiddagssola blinker imidlertid vakkert i Myrasundet der små bølger danser lett mot sydøst. Utsikten er helt utmerket her jeg sitter og reflekter. Det er mye jeg kan skrive om etter en uvanlig begivenhetsrik og tidvis hektisk uke på Blindern. I dag blir det litt om forskningsformidling og litt om søkertallene til våre studieprogrammer.

UiO-festivalen

Jeg kom hjem nå direkte fra UiO-festivalen der jeg valgte å lytte til innleggene på seminaret ”lykkelig alderdom”.  Seansen som foregikk i foajeen i Vilhelm Bjerknes hus ble ledet av en sprudlende opplagt Anne Grosvold med innlegg fra Astri Nøkleby Heiberg, Bente Træen, Hilde Stendal Robinson og Torfinn Ørmen. Jeg synes det ble et veldig bra seminar, selv om Anne Grosvold mente at jeg ikke var i målgruppen! 

Jeg deltok også på åpningen av UiO-festivalen som foregikk i Aulaen i går kveld. Der jeg hadde gleden av å lytte til ”Trail of Souls” med Solveig Slettahjell (vokal) Knut Reiersrud (gitarer), Morten Qvenild (piano), Roger Arntzen (kontrabass) og Pål Hausken (trommer). Veldig bra, og jeg kan si at dette faktisk var en av de best konsertopplevelser jeg har hatt. Veldig flott musikk i en rom med en fantastisk akustikk.

Søkertallene er gode

Jeg skrev om søkningen til våre bachelor-programmer tidligere i uka og jeg kunne meddele at vi er godt fornøyd, særlig med økningen i antall søkere som vil bli realfagslærere. En svak vekst i antall primærsøkere hos oss er bra,  men det er grunn til å være litt bekymret for nedgangen i antall søkere til realfag og teknologi (inkludert ingeniørutdanninger) på landsbasis.

Når vi er fornøyd med søkningen til bachelorutdanningen, må vi være strålende fornøyd med søkningen til våre masterprogrammer. En økning på hele 17% i forhold til i fjor noe som gir omtrent 4 søkere per studieplass. Det er med god margin ”all time high”. Dette betyr at det blir nokså krevende å komme inn på våre masterprogrammer til høsten. Årsaken til denne voldsomme økningen vet vi ikke presist, men det er trolig en kombinasjon av et litt mer krevende arbeidsmarked og at vi får stadig flere søkere med bachelor-utdanning fra andre læresteder i Norge.

Prisdryss

Jeg vil avslutningsvis nevne prisdrysset på CEED, og det kan du lese mer om på bloggen til Svein Stølen. Det er også veldig hyggelig at Vegard Vinje, student på Matematisk institutt, ble kåret til "årets ingeniørstudent".