Image
Elin Dypvik Sødahl. Foto: Eivind Torgersen/UiO

Elin Dypvik Sødahl har skrevet en av årets mest bærekraftige masteroppgaver ved Universitetet i Oslo. Foto: Eivind Torgersen/UiO

Bærekraft-pris til ny solcelle-teknologi

Elin Dypvik Sødahl er en av de fire vinnerne av UiOs bærekraftpris for beste masteroppgave.

UiOs bærekraftpris for beste masteroppgave ble etablert i 2018 og deles ut hvert år til de tre beste masteroppgavene knyttet til FNs bærekraftsmål.

En av årets vinnere er Elin Dypvik Sødahl fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

– Det er veldig stas. Jeg blir veldig stolt og takknemlig over å få denne prisen for arbeidet mitt, sier Sødahl til Titan.uio.no.

– Jeg synes bærekraft er en viktig problemstilling, og det skjer veldig mye på de feltene som gjør at man kan drive med spennende forskning innenfor et viktig tema.

Det blir mer bærekraft når hun nå flytter til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås for å ta fatt på doktorgraden.

– Der skal jeg prøve å finne nye ferroelektriske materialer. Det brukes blant annet i lagring i PC-er. Vi skal prøve å finne organiske materialer som kan være mer bærekraftige, som krever mindre energi i produksjonen og som inneholder færre tungmetaller enn det som brukes i dag, sier Sødahl.

Under arbeidet med masteroppgaven har hun jobbet i det splitter nye Flextura-laboratoriet ved Senter for materialvitenskap og nanoteknologi.

– Det var veldig kult. Utstyret var helt nytt, og det var ingen som hadde brukt det til å gjøre slike ting tidligere.

Sødahl prøvde å finne frem til et nytt materiale som kan brukes i såkalte tandemsolceller, der man kombinerer dagens silisiumsolceller med solceller laget av andre materialer. I Sødahls tilfelle sinkoksinitrid.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Kan øke effektiviteten med 50 prosent

– En kombinasjon av dagens solceller og en ny solcelle kan øke effektiviteten med nesten 50 prosent, sier Kristin Bergum, som har vært veileder for masterstudenten.

Sødahl har brukt en teknikk som kalles HiPIMS (High Power Impulse Magnetron Sputtering).

– Hun var den første personen på lab’en som benyttet seg av denne teknikken, og hun har etablert parametre som benyttes videre også innen andre prosjekter, sier veilederen.

– Hun kom frem til et materiale som er lovende for bruk i solceller og som vi vil fortsette å jobbe med videre, sier Bergum.

Her kan du lese mer om Kristin Bergums solcelle-forskning:

Les mer om solceller på Titan.uio.no:

Denne brikken kan revolusjonere solcellemarkedet

Skal lage verdens mest miljøvennlige solceller

Halvard utvikler morgendagens solceller