Alf Bjørseth

– Den største innovasjonen har jeg ennå til gode

I BIRKELANDS SPOR: Han har vært forsker, hatt toppjobber i industrien, startet en rekke selskaper og rundet 75. Men Alf Bjørseths skaperglød er fortsatt like sterk.

Etter et langt liv som forsker og teknologidirektør i næringslivet, bestemte Alf Bjørseth at det var gründer han ville bli – av selskaper innen solenergi og avanserte materialer.

Siden har selskapene ploppet opp på løpende bånd. De mest kjente er:

  • ScanWafer og andre selskaper som ble til REC (Renewable Energy Corporation).
  • NorSun – monokrystallinsk waferprodusent i Årdal.
  • Scatec Solar – produsent av elektrisitet som utvikler, bygger, drifter og eier solkraftanlegg.
  • Norsk Titanium – produserer avanserte komponenter i titan, primært til flyindustrien.
  • REEtec – ekstraksjon, separasjon og rensing av sjeldne jordarter

Men det hele startet med en fascinasjon for kjemi.

I BIRKELANDS SPOR

Alf Bjørseth (75).

UiO-bakgrunn: Dr. philos i kjemi 1979.

Innovasjon: Seriegründer innen solenergi og avanserte materialer.

Stilling: Styreleder i det familieeide eierselskapet Scatec.

........

I år er det 150 år siden fysikkprofessor Kristian Birkeland ved UiO ble født og 100 år siden han døde.

Birkeland utviklet kunstgjødsel, som trekkes fram som Norges viktigste oppfinnelse og dannet grunnlaget for etableringen av Norsk Hydro.

Flere med bakgrunn fra realfag og teknologi ved UiO har fulgt "i Birkelands spor" og skapt innovasjoner og bedrifter.

Titan.uio.no har stilt ti spørsmål til ti av de fremste innovatørene.

1) – Hva var bakgrunnen for ditt utdanningsvalg, hvorfor kjemi?

– Jeg hadde en fantastisk kjemilærer på gymnaset. Han var en inspirerende og veldig god pedagog, som gjorde kjemi interessant. Og det var like gøy da jeg fortsatte med kjemi på UiO.

– Kjemi er grunnlaget for det levende livet, det er så logisk og fint bygget opp og så er det noe med hvordan substansene virker sammen med hverandre.

2) – Hva var det viktigste du lærte under utdanningen/forskningen ved UiO?

– I tillegg til det faglige er viktigheten av å jobbe hardt og systematisk for å få resultater noe jeg har tatt med meg videre. Jeg jobbet selvstendig som forsker, samlet resultater og fikk det inn i publikasjoner. Det var disiplinerende.

3) – Hvorfor ble du gründer?

– Jeg jobbet først noen år på Kjemisk institutt og Farmasøytisk institutt før jeg gikk over til næringslivet – først noen år i det tyske oljeselskapet Deminex, så som forskningsdirektør i Norsk Hydro og teknologidirektør i Elkem.

– Men jeg hadde også svært lyst til å skape noe, et ønske jeg fikk gjennom forskningen.

– Jeg var litt frustrert over at det var vanskelig å skape noe i et stort og etablert system. Samtidig er det som oftest de små bedriftene som er de mest innovative. Jeg fant ut at jeg måtte gjøre det selv og hoppet av i 1994. ScanWafer, som siden ble REC, så dagens lys. Siden har jeg levd av å starte og utvikle bedrifter.

4) – Hvordan kom du på ideen?

– Det var mange brikker som falt på plass. Jeg lærte mye om silisium da jeg jobbet for Elkem. Silisium er grunnmaterialet for solenergi (som i datamaskiner). En medvirkende årsak var det også at jeg i Elkem jobbet med bruk av silisium til solenergi i en tidlig fase. Elkem ville ikke jobbe videre med det, men det ville jeg.

– Det tar lang tid å utvikle en teknologibedrift, men vi mistet ikke troen på at vi ville lykkes. Først etter 11,5 år tok vi REC på børs. Det var et eventyr frem til finanskrisen. Men det gleder meg at solenergi nå igjen opplever en voldsom opptur. Solenergien kommer trolig til å bli den viktigste energikilden i verden i løpet av de neste 30 år.

Alf Bjørseth

– Det mest spennende som foregår akkurat nå, er mulighetene som åpner seg ved 3D-printing av titan, sier Alf Bjørseth. Foto: Scatec

5) – Hva er din viktigste innovasjon?

– Den har ikke kommet ennå. Gløden til å skape noe nytt er fortsatt der. Det mest spennende som foregår akkurat nå, er mulighetene som åpner seg ved 3D-printing av titan.

– Norsk Titanium er for eksempel i ferd med å etablere slik produksjon i staten New York (USA) med leveranser til internasjonal flyindustri –basert på egenutviklet 3D-plasma-sveiseteknologi.

– Innen solenergi går det også framover, jevnt og trutt, men med små steg. Men kostnadene reduseres stadig. Og det er fortsatt plass for de banebrytende innovasjonene.

6) – Hva/hvem har hatt størst betydning for din suksess?

– Den personene jeg har hatt aller størst glede av å jobbe med, er tidligere generaldirektør og styreleder Johan B Holte i Norsk Hydro. Han gjorde Norsk Hydro til Norges største og beste selskap.

– Jeg husker også godt Odd Hassel, som fikk Nobelprisen i kjemi i 1969. Han var en svært dyktig og spesiell forsker, som det var kjempemorsomt å være sammen med. Vi spiste ofte lunsj sammen. Det var i det hele tatt et flott miljø på Kjemisk institutt.

7) – Har du gjort noen erfaringer du vil dele med andre?

– Det aller viktigste er å tenke på kunder fra dag 1 og skape relasjoner til dem. Spør deg hvem skal bruke produktet du utvikler.

– Ikke bli så fascinert av teknologien at du glemmer det kommersielle. Tjener du ikke penger, så overlever du ikke.

Vil du ha flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

8) – Hvordan kan universiteter/forskningsmiljøer stimulere til mer innovasjon blant studenter og forskere?

– De bør stimulere til mer kontakt og dialog med næringslivet. Invitere bedrifter til universitetet litt flittigere enn i dag.

– Dessverre er det teknologiske nivået gjennomgående lavt i ledelsen i norske bedrifter. Blant annet i Tyskland er det veldig vanlig at flere i ledergruppen i store konsertbedrifter har doktorgrad. Denne teknologiske kompetansen på toppen i norsk næringsliv har jeg savnet selv.

9) – Hvilken type innovasjon blir Norges neste «oljeeventyr»?

– Jeg skulle ønske vi kunne bygge oss opp innen solenergi. Grunnlaget er på plass, vi har masse kunnskap, ikke minst mye silisiumkompetanse. Dessuten er vi anerkjent som energinasjon, det burde vi spille videre på.

– Ellers vil det være naturlig å jobbe med de marine industriene. Det er der vi har våre fortrinn.

10) – Hva vil du råde dem med en gründer i magen til å gjøre?

– Gå forsiktig frem, og vær forberedt på at ting tar tid. Men gi aldri opp.

Les mer på Titan.uio.no:

Les om andre som har fulgt "I Birkelands spor"