Artikkel

Energi og miljø

Tema: Energi og miljø

Henrik Svensen

Steinbra formidler

Han gikk konstant med blikket mot bakken på turene da han var barn. Nå lever Henrik Svensen av å fortelle andre om sin fascinasjon for stein.

Teamet som har utviklet den nye elektrolysemodulen

Nye materialer produserer hydrogen mer effektivt og klimavennlig

Drømmen om å bruke en spesiell type keramiske materialer til elektrolyse ved høye temperaturer er snart 30 år gammel, men nå har professor Truls Norby og samarbeidspartnere fått det til. Metoden kan for eksempel omdanne en blanding av metan og vanndamp til hydrogengass og ren CO2, som kan deponeres offshore. 

Bilde av område rammet av tørke

Observerte tørketrender i Europa sammenfaller med klimafremskrivninger

I 2017 opplevde Sør-Europa nok en sommer med ekstrem tørke. Med global oppvarming øker risikoen for hetebølger og tørke, og en ny studie gjort av forskere ved Institutt for geofag viser at observerte tørketrender i Europa følger klimafremskrivninger av nedbør og temperatur.

Marcel Moura, Knut Jørgen Måløy, PoreLab

30 year old prediction on motion of fluids is verified

If a material full of pores is soaked in a fluid and another fluid is forced into it, how will the invading fluid displace the other one? It took 30 years to verify the answer, which will be useful for CO2 storage.

Bente Edvardsen

Hva skal vi spise i framtiden?

Ifølge forskere på Cutting Edge-festivalen må vi belage oss på å spise insekter, kunstig kjøtt og alger. Men fortvil ikke: Det blir også iskrem.