Nå i Norge: DAB+

Fra displayet til IFIs DAB-tuner: Merk '+'-ene
Fra displayet til IFIs DAB-tuner: Merk '+'-ene

For et par uker siden kom landets første digitale radiostasjon med DAB+ på lufta. Radio Nova, studentradioen, har startet å sende i Oslo. Dette er oppsiktsvekkende da resten av radiomiljøet i Norge, inkludert NRK, til nå har vært veldig avvisende til DAB+.

Jeg skrev jo for noen uker siden at Radio Nova hadde fått konsesjon (se kommentarfelt på tidligere bloggposting), men det er likevel godt gjort at de har klart å komme i gang så fort. De som bor i nærheten av Chateau Neuf og har en moderne DAB-radio som også tar DAB+, bør sette radioen på 'Nytt søk' så dukker den nok opp.

Radio Nova har fått dette til på dugnadsmåten som er karakteristisk for hvordan mange nærradioer drives. I stedet for å leie dyr senderplass hos Norkring har de kjøpt inn komponenter til senderen fra bl.a. Ebay, og i stedet for å kjøpe de dyre boksene for koding som er vanlig i radiobransjen har de satt sammen programvarekomponenter selv. De har samlet den kompetansen som skal til, blant annet i signalbehandling, fått tak i og satt sammen programvare for lydkodingen (bl.a. fra Communications Research Centre i Canada), feilkorrigeringen og alt det andre som skal til for å lage bitstrømmen som til slutt skal sendes. "Opendab" har de kalt resultatet, så kanskje det ender opp som et prosjekt med åpen kildekode som gjør digital radio like enkelt å få til som FM er i dag for nærradiostasjonene?

Radio Nova sier selv at lydkvaliteten vil bli bedre i løpet av høsten da de foreløpig koder den lyden som har vært sendt til FM-senderen deres på Brannfjell, der den blir prosessert (med tanke på FM) for så å bli sendt tilbake igjen før den endelig kodes til DAB+. Dette gir tap av kvalitetet da lyden er blitt kodet flere ganger fram og tilbake. Deres egen blogg om dette finnes på lokalDAB.no.

DAB+ er blitt fremhevet av endel som universalmedisinen som skal fikse alt det som DAB er blitt kritisert for gjennom årene. Så enkelt er det nok ikke, men jeg vil komme tilbake senere her med å diskutere hva denne utvidelsen av DAB-familien har potensial for.

Tillegg 16. desember 2010: Og her er den diskusjonen, se DAB kontra DAB+