Burde jeg si “Hva var det jeg sa” om DAB?

nrk_2.gif

For litt over ett år siden skrev jeg at det i 2008 var helt uaktuelt for NRK med DAB+ i Norge, men at man i 2010 hadde byttet mening og snakket om en oppgradering til DAB+. Da ble også forskjellen mellom DAB+ og DAB omtalt som bare å være en programvareoppdatering.

For litt før dette, fra sommeren 2010, hadde andre begynt å introdusere stasjoner på DAB+ i det norske nettet, først i Oslo og fra våren 2011 også i riksnettet. Nå ser det ut til at NRK kommer etter, for 8.2.2012 skrev Aftenposten (Arve Henriksen) “NRK har allerede varslet at de innen 2017 legger alle sine digitale radiokanaler over på DAB+.”

Det kan nok være at NRK ser på det som en programvareoppdatering, men det er ikke slik for radiolytteren. Dagens Næringsliv (Knut Selsjord) bemerket helt riktig samme dag “Drøyt 250.000 digitale DAB-radioer blir etterhvert stumme når NRK og de kommersielle konkurrentene satser på enda en ny sendestandard.”

Det vi ser nå er at hele dette skiftet blir bagatellisert og man sier at de første DAB-radioene blir så gamle frem mot 2017 at de er modne for utskifting uansett. Kanskje det, men jeg tror ikke alle radiolyttere ser det på samme måte. Jeg tror det skaper stor irritasjon at man har måttet være forsøkskanin for NRKs vingling. Mer enn 250.000 radioer til si 1500 kr stykket, det blir nesten 400 millioner kroner. Det er den kostnaden som NRKs for tidlige valg av standard vil påføre forbrukerne.

Det valget ble nok basert på manglende kompetanse fordi fremtredende personer i NRK ikke kunne nok om digital teknologi. Heldigvis har lytterne og opinionen vært så mye mot DAB at det ikke er solgt flere radioer enn at det fortsatt er mulig å snu. Konsekvensen er at vi blir blant de siste i Europa med et moderne digitalt radionett. Men trøsten får være at England slår oss - de blir enda senere. Der er det solgt såpass mange DAB-radioer, at det er et spørsmål om de i det hele tatt vil kunne gå over til DAB+.

I november 2007 skrev jeg, i mitt første leserinnlegg om DAB, “DAB - fortsatt best i mono”, det som var starten på min kritikk av lydkvaliteten:

Men det er håp, for DAB vil sikkert i det stille bli oppgradert til den siste standarden som kom i høst. Om noen år betyr det samme lyd på 1/3 av bitraten over dagens sendernett. Så fremt man klarer å la være å ta ut hele denne gevinsten til utvidelse av programtilbudet, kan vi da endelig få en radio med nær CD-kvalitet slik Stortinget ønsket.

Vårt dilemma som forbrukere er at ingen DAB-radioer for dette systemet kan kjøpes ennå, og at de vi allerede har kjøpt da kan kastes på det stadig voksende berget av elektronikk-avfall”".

[I dag ville jeg nok heller si “1/2 av bitraten”, se DAB kontra DAB+].

Burde jeg si med Trygve Hegnar “Hva var det jeg sa?